Utrecht,
02
augustus
2018
|
18:00
Europe/Brussels

NS selecteert marktpartijen voor drie retailformules

NS heeft drie ervaren marktpartijen geselecteerd voor de overname van haar retailformules Broodzaak, Smullers en Starbucks. NS heeft in haar strategie de keuze gemaakt om retail op stations aan de markt te laten waar de markt dit zelf ook kan. Het voornemen is om de exploitatie van winkels van Broodzaak per 1 december 2018 over te dragen aan HMSHost. Voor de exploitatie van de winkels van Smullers per 1 februari 2019 is Lagardere geselecteerd. Het voornemen is dat de exploitatie van de winkels van Starbucks op het station per 1 januari 2019 over gaat naar SSP. Afgesproken is dat alle, in totaal circa 1300 medewerkers met een vergelijkbaar arbeidsvoorwaardenpakket mee over gaan naar de nieuwe exploitant.

In haar strategie Spoorslags Beter kiest NS er voor om zich te richten op het bieden van een goede treinreis. Het zorgen voor stations van wereldklasse en het bijdragen aan een comfortabele reis van deur tot deur horen daar onlosmakelijk bij. Tien jaar geleden waren er bijna geen marktpartijen die op het station wilden ondernemen. Inmiddels zijn de stations populaire locaties in de markt. Dat biedt de mogelijkheid om delen van de exploitatie aan andere partijen over te laten. NS behoudt hierbij een regie functie en zal voortdurend monitoren of het aanbod voldoet aan de wensen van de reiziger. Daarnaast heeft NS met de geselecteerde marktpartijen afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het aanbod, openingstijden en de dienstverlening aan de reiziger. Zo houdt NS regie op de kwaliteit en de diversiteit van het winkelaanbod op de stations. In lijn met de strategie Spoorslags Beter blijft NS de formules Kiosk (inclusief Automaten), StationsHuiskamer, Railcatering, AH to go en Julia’s zelf exploiteren. Zo borgt NS een gevarieerd aanbod aan de reiziger.

 Bij de winkels van Smullers op het station werken circa 400 medewerkers. Bij de Broodzaak circa 400 en bij Starbucks op het station circa 500 medewerkers. Alle betrokken medewerkers zijn geïnformeerd . Eerder deze maand werd bekend dat NS de negen winkels van de formule HEMA op het station per 1 oktober aanstaande overdraagt aan HEMA B.V. De circa 300 medewerkers van de HEMA-winkels gaan ook met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden over naar de nieuwe eigenaar.