Utrecht,
31
januari
2022
|
13:11
Europe/Brussels

NS sluit 2 van 6 ingangen station Lelystad Centrum voor verbeterde veiligheid

NS sluit per 1 februari twee afgelegen ingangen van station Lelystad Centrum. De andere vier ingangen blijven gewoon in gebruik. Dat is besloten na overleg met ProRail. Het gaat hierbij om de ingangen in de onderdoorgang, gelegen aan de Visarenddreef, die door reizigers weinig gebruikt worden, maar waar wel veel overlast plaatsvindt. Overlastgevers en reizigers zonder geldig vervoerbewijs maken veel misbruik van deze afgelegen ingangen, wat vervolgens te vaak aanleiding is van agressie of geweld in de trein of op het station. Door het afsluiten van de twee ingangen, wil NS die incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren. 

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor NS en ProRail voorop. Dit geldt in de treinen, maar ook op of rondom het station. Al langer is bekend dat reizen zonder geldig vervoerbewijs een van de grootste aanleiding is van agressie- en geweldincidenten in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang. Eerder al werd het toezicht op station Lelystad Centrum uitgebreid. Na de sluiting maken alle reizigers gebruik van de vier ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. De sluiting is een proef van in ieder geval 6 maanden. Na een evaluatie wordt er een besluit genomen over het vervolg.

De gemeente Lelystad en de politie steunen de maatregel van ProRail en NS vanuit de gezamenlijke ambitie om de veiligheid op het station en stationsgebied van Lelystad te bevorderen.