Utrecht,
15
januari
2024
|
10:30
Europe/Brussels

NS start proef met bodycams voor hoofdconducteurs en servicemedewerkers

Samenvatting

Een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers draagt vanaf vandaag een bodycam. NS start de proef met de bodycams om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van collega´s te vergroten. In lastige situaties kunnen zij de camera, die beeld en geluid opneemt, aanzetten. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Met de proef breidt NS het gebruik uit van de bodycam die al standaard door ruim 700 medewerkers Veiligheid & Service gedragen wordt. In totaal nemen 120 NS´ers vrijwillig deel aan de proef.


Agressie en intimidatie tegen NS-medewerkers komt helaas dagelijks voor. “Niemand gaat naar zijn werk om uitgescholden, bespuugd of geslagen te worden,“ aldus Eelco van Asch lid Raad van Bestuur NS. “Wij doen er alles aan om de veiligheid van onze collega´s en reizigers te vergroten. Een bodycam werkt de-escalerend en wordt al door veel beroepsgroepen gedragen. Bijkomend voordeel is dat deze camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporingsdoeleinden en collega´s ondersteunt bij hun aangifte. Dit helpt justitie en politie om mensen die voor ellende zorgen op te sporen en te vervolgen.“

Hoe ziet de proef eruit?
Gedurende zes maanden geeft de proef informatie over het gebruik van de bodycam en het effect ervan. Aan de ene kant gaat het over de praktische kant. Zit de camera niet in de weg bij het uitvoeren van de werkzaamheden? Aan de andere kant gaat het over het effect op reizigers en gedrag. Hoe reageren reizigers op het gebruik van de bodycam? Zorgt de bodycam voor een preventieve werking wat betreft agressie? Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.  

NS gaat door met maatregelen nemen
Veiligheid in de trein en op het station is nauw verbonden met ontwikkelingen in de samenleving. NS neemt structurele maatregelen zoals gericht cameratoezicht, (permanente) ingangscontroles en inzet van veiligheidspersoneel daar waar het nodig is. Voor het vergroten van de veiligheid is ook de hulp van de overheid nodig. NS wil dat de informatiepositie van onze collega´s wordt verbeterd, onder andere voor het zelf kunnen controleren van identiteit. Dit voorkomt escalatie en ontlast de politie die zo´n 7000 keer per jaar in actie moet komen voor identiteitscontroles. De overheid ziet de noodzaak, maar neemt vooralsnog geen concrete maatregelen. In de tussentijd zit NS niet stil en kijkt zelf naar andere mogelijkheden om veiligheid te vergroten. Naast de proef met de bodycam, werkt NS aan het eerder en sneller uitreiken van een reis- en stationsverbod en gaat de werving voor extra veiligheidspersoneel door.