Den Haag,
17
februari
2020
|
11:55
Europe/Brussels

NS start werkzaamheden aan poortjes Den Haag Centraal

Poortjes worden verplaatst en gaan uiteindelijk ook dicht

Reizigers gaan vanaf vandaag merken dat er gewerkt wordt in het station Den Haag Centraal. De in- en uitcheckpoortjes bij de perrons 7, 8, 9 en 10 worden ruim zes meter de hal in geplaatst en er komen extra poortjes bij. Zo wordt de in- en uitcheckcapaciteit vergroot en kunnen reizigers makkelijker overstappen zonder dat ze in en uit moeten checken. Door de werkzaamheden kunnen de poortjes uiteindelijk ook sluiten. 

De verplaatsing van de toegangspoortjes gaat in fases. Telkens wordt het deel waar gewerkt wordt afgeschermd met bouwhekken en als het nodig is worden er tijdelijk mobiele in- en uitcheckpalen geplaatst. In de weken dat de werkzaamheden het meeste impact hebben op de reizigers, voornamelijk in de maand maart en begin april, zet NS ter plekke extra medewerkers in om reizigers te helpen en vragen te beantwoorden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de zomer klaar.

Poortjes gaan dicht

Als de poortjes verplaatst zijn, gaan ze komende zomer dicht. Dat doet NS niet zomaar, er staan de eerste weken ook weer extra medewerkers  bij de poortjes om reizigers te begeleiden.

De verplaatsing is tijdelijk nodig omdat de drukte op de perrons 8 en 9 soms te groot is. Daardoor zijn de poortjes ook nog niet gesloten. De planning is dat eind 2024 de perrons door ProRail een paar meter verschoven zijn richting de Binckhorst. Dan ontstaat er meer ruimte aan de voorkant van de perrons. Dan zullen de poortjes ook weer vanaf hun tijdelijke locatie verplaatst worden richting de sporen.

Veilig gevoel

Sinds 2014 heeft NS op 76 stations poortjes gesloten. Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent. Ondertussen passeert ruim 90 procent van de reizigers een poortje tijdens hun reis.