Utrecht,
30
april
2021
|
09:30
Europe/Brussels

Stations Amsterdam RAI en Haarlem podium voor kunst

Samenvatting

Leegstaande ruimtes op de perrons van station Amsterdam RAI en Haarlem zijn vanaf eind april podium voor kunst. Met het project Platform verrassen we treinreizigers met eigentijdse kunst en bieden we tevens kunstenaars de gelegenheid om hun werk te presenteren. NS werkt in dit project samen met Stichting Polderlicht die jarenlange ervaring heeft opgedaan met het tonen van tijdelijke 'raamkunst' in verschillende Amsterdamse metrostations.

Platform en Stichting Polderlicht

NS biedt een podium aan kunstenaars in stationsruimten die -tijdelijk- niet worden gebruikt. Onder de noemer Platform - zowel perron als podium- creëren kunstenaars verrassende scènes waarbij tekeningen, ruimtelijke installaties en sculpturen een onverwacht en wisselend perspectief bieden aan de reiziger. De exposities duren circa een halfjaar afhankelijk van de beschikbaarheid van de ruimtes. Platform is een initiatief van de kunstcommissie voor stations en wordt gerealiseerd door Stichting Polderlicht in opdracht van NS. Hoofdactiviteit van de stichting is het organiseren van lichtkunstprojecten in de openbare ruimte van Amsterdam.

Platform 01, Amsterdam RAI: Herman Lamers

In een voormalige wachtruimte op het perron van station Amsterdam RAI toont Lamers een installatie bestaande uit 200 kilo grind en een aantal grote bloemsculpturen; boven deze 'tuin' zweeft een wat onbestemde, zittende figuur. Wacht die op de volgende trein? Of zit hij/zij te dagdromen?

Platform 02, Haarlem: Dan Geesin

Achter de monumentale houten puien van de voormalige directiekamers op station Haarlem Centraal toont Geesin een serie met de hand vervaardigde houten sculpturen. De abstracte beelden hebben een 'tribale' of 'oer'-kwaliteit, zijn lichtelijk humoristisch, maar wekken ook een melancholisch gevoel op, wat nog eens wordt versterkt door de schijnbaar zinloze rondjes die een aantal van hen, hangend aan het plafond, draaien.

Kunstenaars

Herman Lamers is een beeldhouwer, installatiekunstenaar, fotograaf en tekenaar die woont en werkt in Rotterdam. Hij bedenkt en creëert projecten voor de openbare ruimte en is daarbij niet voor één gat te vangen: zijn ruimtelijke werk varieert van realistisch tot abstract, en komt tot stand met de meest uiteenlopende materialen. In zijn vrije werk combineert hij de resultaten van die verschillende werkwijzen.

De in Nederland woonachtige Brit Dan Geesin is muzikant, filmmaker en beeldend kunstenaar. In die laatste hoedanigheid maakt hij tekeningen, ruimtelijke installaties en sculpturen.