Utrecht,
28
september
2017
|
11:52
Europe/Brussels

NS StationsLab opent eenmalig haar deuren op Amsterdam Centraal

Mark van Hagen
“NS rijdt elke dag duizenden treinen op de minuut nauwkeurig, dat dit samengaat met wachten is logisch. De perceptie van wachten is echter zo verschillend, bij plezier vliegt het voorbij, terwijl bij letterlijk wachten het als drie keer zo lang wordt ervaren. Door de sfeer op stations te verbeteren of voor afleiding te zorgen kan het wachten worden verzacht. Die ervaring en kennis hebben we al in huis, maar door deze op grotere schaal te delen met studenten, ontstaat een bijzondere wisselwerking in NS StationsLab.”Tonny Mulder: “Voorafgaand aan de start van het NS StationsLab hebben onze studenten alle experimenten uitgedacht en uitgewerkt. Dit is dan ook een prachtige manier voor onze studenten om de wetenschappelijke theorie en vaardigheden die ze in de opleiding hebben opgedaan nu toe te passen in de onderzoekspraktijk.”
Mark van Hagen

Wetenschap achter wachten ontrafeld van 4 tot en met 8 oktober

In het kader van het Weekend van de Wetenschap wordt eenmalig de IJ-hal van Amsterdam CS getransformeerd tot heus laboratorium. Van 4 tot en met 8 oktober vormen hartslagmeters en hersenmodellen het decor van NS StationsLab. Met interactieve experimenten en tests op het gebied van wachten onderzoeken studenten Psychobiologie en Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit de wachtbeleving van treinreizigers. Hoe kun je een brein anders laten denken? En welke manier van wachten geniet nu eigenlijk de voorkeur? Professor Erik Scherder en UvA-psychobioloog Tonny Mulder staan de studenten met raad en daad bij. Zij krijgen bovendien hulp van onderzoekers Mark van Hagen en Do van Elferen die zich vanuit NS dagelijks hard maken voor de beste wachttijdbeleving van de reiziger. NS StationsLab wordt op passende wijze geopend op woensdag 4 oktober om 10.00 uur door Erik Scherder.

Erik Scherder

Erik Scherder is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Scherder heeft diverse onderwijsprijzen toegekend gekregen. Zo werd hij in 2008 verkozen tot RuG-Docent van het jaar en won hij in 2009 de VU-onderwijsprijs. In 2013 werd hij uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland. In 2016 ontving Scherder de Betto Deelmanprijs, vanwege 'zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland'. Op 26 april 2017 werd Scherder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Scherder is een van de ambassadeurs van projectpartner Weekend van de Wetenschap.

NS partner van het Weekend van de Wetenschap

Op 7 en 8 oktober brengt het Weekend van de Wetenschap geïnteresseerden backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek. NS is voor het derde jaar partner van het Weekend van de Wetenschap. Bij NS werken experts op diverse (wetenschappelijke) terreinen op duurzame en betrokken manier aan het tot leven brengen van het station en de stationsomgeving. Met het StationsLab, en de samenwerking daarin met de Amsterdamse universiteiten, wil NS haar kennis over wachten delen en vergroten.

Meer informatie

NS StationsLab is van 4 tot en met 8 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 19.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/stationslab of kijk op www.hetweekendvandewetenschap.nl