Utrecht,
10
december
2019
|
06:00
Europe/Brussels

NS test OV-chipkaart als fietssleutel

NS start een test met honderden OV-fietsen waarbij de OV-chipkaart ook als fietssleutel voor een OV-fiets te gebruiken is. Dat versnelt het lenen van de fiets en voorkomt gehannes met sleuteltjes. Bij succes zal de OV-chipkaart in de loop van 2020 in heel Nederland de ouderwetse fietssleutel bij de OV-fiets vervangen.

Momenteel verliest NS jaarlijks zo’n 2000 fietssleutels, omdat reizigers uit gewenning hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis te nemen. NS test het slimme slot met 350 OV-fietsen een aantal maanden op station Apeldoorn. Reizigers die zo’n fiets willen huren, houden hun OV-chipkaart bij het slot. Met een geldig abonnement voor de OV-fiets springt het slot automatisch open.
 

Het is niet gek dat reizigers hun OV-fiets bij het inleveren op slot zetten, want dat doe je met je eigen fiets ook. Onhandig is het echter wel, omdat NS die sloten moet openslijpen om de fiets weer uit te kunnen lenen. Met de OV-chipkaart als fietssleutel is dat verleden tijd. Daarnaast leen je vlotter een OV-fiets, omdat ook het inleveren van de fiets sneller gaat dan vroeger. En die OV-chipkaart, die heeft de reiziger toch al bij zich.
Marise Bezema, Manager Services en Hoofd OV-fiets bij NS

Fiets en trein ideale combinatie
Nu al komt gemiddeld 44 procent van de treinreizigers op de fiets naar het station en dat percentage groeit. Na de treinreis nemen veel mensen een OV-fiets om het laatste stukje tot bestemming af te leggen. Op bijna 300 locaties zijn 20.500 OV-fietsen beschikbaar en in 2019 worden daar naar verwachting 5 miljoen mee ritten gemaakt. Het aantal abonnementhouders steeg in 2019 naar meer dan 890.000. NS heeft de OV-fiets sinds 2008 onder haar hoede en test en experimenteert samen met reizigers allerlei ideeën voor de fiets. Al dat proberen noemen we het NS Fiets InnovatieLab.