Utrecht,
13
augustus
2020
|
16:04
Europe/Brussels

NS: tevreden over strandvervoer Zandvoort, wel betere spreiding mogelijk

Samenvatting

NS is tevreden over het verloop van het strandvervoer van en naar Zandvoort tijdens de hittegolf afgelopen week. Problemen bleven uit, mede door inzet van extra treinen en samenwerking met gemeente, politie en veiligheidsregio. Op de stations Zandvoort aan Zee, Haarlem en Amsterdam Centraal waren voor serviceverlening en veiligheid tientallen extra collega’s aan het werk, die ondanks de hitte de moed erin hielden. Een compliment gaat ook uit naar strandgangers die aanwijzingen van collega’s goed opvolgden om overvolle treinen tegen te gaan. Toch was het in sommige treinen druk, terwijl in andere treinen juist veel ruimte over was. NS onderzoekt daarom aanvullende maatregelen voor een betere spreiding in de toekomst.

Uit analyse van de drukte per trein blijkt dat vooral de twee Sprinters die elk uur rijden tussen Amsterdam en Zandvoort druk zijn. De vier Sprinters tussen Haarlem en Zandvoort hebben doorgaans nog volop zitplaatsen over. Reizigers vanuit Amsterdam moeten voor deze treinen weliswaar een keertje overstappen in Haarlem, maar ze hebben dan wel een rustiger reis die vaak ook nog enkele minuten sneller is.

Drukte voorkomen

Vanwege corona is een goede spreiding en het voorkomen van drukte extra belangrijk. Voor reizigers is het lastig om vooraf in te schatten welke trein druk is en welke niet. Daarom test NS sinds mei een vrijwillige aanmeldservice, die reizigers voor vertrek inzicht geeft in de drukte per trein. Reizigers naar Zandvoort vraagt NS in het vervolg om hun reis aan te melden voor een betere spreiding. Hiernaast kijkt NS naar manieren om reizigers via reisinformatie, zoals de reisinformatieschermen op stations, beter te informeren over de verschillende reismogelijkheden naar Zandvoort. De aanmeldservice kan in de toekomst ook bij andere drukte worden gebruikt. Voor het spreiden van fietsen is de aanmeldservice al een succes: 96% van de reizigers die een fiets meeneemt in de trein maakt gebruik van de service.

In goede banen

In verband met het mooie weer rijdt NS sinds woensdag 5 augustus tussen 9.30 en 23.00 uur zes in plaats van twee of vier treinen per uur van en naar Zandvoort. Om reizigersstromen in goede banen te leiden, zijn op de stations Amsterdam Centraal, Haarlem en Zandvoort aan Zee maatregelen genomen. Zo zijn op de stations extra collega’s aanwezig om toezicht te houden en reizigers van informatie te voorzien. Op station Zandvoort heeft NS crowdcontrolmaatregelen getroffen om bij te grote drukte reizigers gedoseerd toe te laten tot het perron. Met tekstkarren worden reizigers attent gemaakt op de coronaregels.

Verantwoord reizen

NS neemt maatregelen om verantwoord reizen mogelijk te maken en drukte te voorkomen, maar doet ook een beroep op reizigers om de nodige maatregelen in acht te nemen. Om drukte te vermijden vragen we reizigers om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen en extra tijd te nemen om bij een drukke trein te wachten op een volgende. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, zoals voor en na de reis handen wassen. Houd 1,5 meter afstand op de stations en perrons. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in de trein is sinds 1 juni verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Zet het mondkapje ruim voor het instappen op om het instappen veilig en snel te laten verlopen.