Utrecht,
27
februari
2020
|
06:00
Europe/Brussels

NS: treinreizen fors goedkoper voor jongeren 12 – 18 jaar

Samenvatting
  • Jongeren gaan het liefst naar “de stad” of familie en reizen in het weekend
  • 71% van jongeren wil vaker met de trein als er een jongerenkaart komt
  • Nieuwe jongerenkaarten maken reizen 50% tot 60% goedkoper

NS maakt treinreizen beter betaalbaar voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Die maatregel komt voort uit de vernieuwde strategie van NS. NS komt daarvoor met twee nieuwe jongerenkaarten, waarmee zij vaak 50% tot 60% goedkoper uit zijn. De maatregel start in de zomer van dit jaar. Een gezin met twee kinderen in deze leeftijdscategorie kan zo honderden euro’s per jaar besparen.

Tjalling Smit, lid Raad van bestuur NS: “We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers. Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren.”

Vervoer is voor veel gezinnen een grote kostenpost. Bovenop de vaste lasten van een auto, zijn de extra kosten voor een treinkaartje al snel te hoog. Smit: “Jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, worden dan vaak met de auto gebracht. Zonde natuurlijk. Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad, de ouders niet meer hun auto te pakken en het is nog duurzaam ook.”

Reizen en jongeren
Jongeren tussen de 12 en de 18 reizen voornamelijk voor een dagje naar de stad, zo blijkt uit onderzoek onder 1087 jongeren en ouders van jongeren, uitgevoerd door NS. Op de tweede plaats staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen vooral in het weekend. Daarbij hebben ze de voorkeur voor een vaste prijs voor een kaartje, zonder bijkomende kosten achteraf. 71% van de jongeren zegt vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. 57% van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Dagkaart en weekendabonnement voor jongeren
NS komt met 2 nieuwe ticketmogelijkheden. Met de nieuwe Jongerendagkaart kun je de hele dag – maar buiten de spits – onbeperkt treinreizen voor €7,50. Het ticket is eenvoudig te koop via de NS-app en je zit niet vast aan een abonnement. Ook heb je geen OV Chipkaart nodig en kun je met een barcode op je mobiel de poortjes openen. Daarnaast komt er een nieuw Jongeren Weekend-abonnement. Hiermee kun je voor €15 per maand het hele weekend onbeperkt vrij reizen.

Na een halfjaar bekijkt NS hoe populair de nieuwe jongerenkaarten zijn. Mocht deze onverwachts tegenvallen, dan gaat NS andere maatregelen onderzoeken om meer jongeren voor de trein te laten kiezen.

Illustratie met 3 rekenvoorbeelden: Een dagje naar de stad
Een jongere uit het Drentse Beilen die een dagje naar de stad Groningen gaat, is met de trein – afhankelijk van een kortingskaart – nu nog tussen de € 10,68 en de € 17,80 kwijt voor een dagretour. Met de nieuwe Jongerendagkaart betaal hij €7,50 en is hij 30% tot 58% goedkoper uit. Een jongere uit Woerden die een dagje Rotterdam doet, bespaart zo 25% tot 55%. Een jongere die vanuit Roermond reist naar Maastricht bespaart 34% tot 60%.

Een gezin uit Roermond heeft 2 kinderen tussen de 12 en 18 die allebei 2 keer per maand naar Maastricht gaan. Met een kortingsabonnement zijn zij nu nog ongeveer € 540,- per jaar kwijt. Zonder korting zou dat zelf € 900,- zijn. Met het nieuwe Jongeren Weekendabonnement betaalt dit gezin straks € 360,- per jaar. Daarvoor kunnen zij dan elk weekend van het jaar onbeperkt reizen.