Utrecht,
17
augustus
2021
|
07:30
Europe/Brussels

NS: uitzonderlijke dienstregeling voor Formule 1-weekend

Iedere dag 300 extra collega's aan het werk

Samenvatting

Het aftellen is begonnen. Over een paar weken is het zover, dan vindt van 3 tot en met 5 september de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zullen er veel racefans naar Zandvoort reizen, waarvan een aanzienlijk deel per trein. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere dag vanaf circa 7.30 uur - 22.00 uur ongeveer iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo kunnen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races brengen en weer terug. Dit is een enorme operatie en de enige manier om zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame manier naar de Formule 1 races te brengen. Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station.

Om alles in goede banen te leiden, zijn er per racedag circa 300 extra collega's aan het werk om reizigers te helpen. Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar we reizigers naartoe brengen. Om dit allemaal mogelijk te maken, rijden we ook in andere delen van het land meer treinen. Op een aantal minder drukke trajecten passen we de dienstregeling aan wat kan resulteren in minder of kortere treinen. Zo zorgen we ervoor dat we daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden. De complete dienstregeling voor dit weekend is nu al te checken in de Reisplanner.

Enorme operatie

Het is uitzonderlijk dat NS op deze locatie zoveel treinen per uur rijdt. Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur. Dit weekend krijgt station Zandvoort aan Zee met bijna 10x zoveel reizigers voor een keer de omvang van station ‘s-Hertogenbosch.

We zijn trots dat we dit evenement van wereldklasse, dat na 36 jaar terugkeert naar Zandvoort, met de trein duurzaam bereikbaar kunnen maken voor een groot deel van de bezoekers. Hiervoor zetten we alles op alles. Dit is een extra grote uitdaging in combinatie met een aantal andere evenementen in het land, zoals de Wereldhavendagen. We passen hiervoor landelijk de dienstregeling aan zodat daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden. 300 extra collega’s per dag staan onze reizigers bij om op de plaats van bestemming te komen.
Tjalling Smit, Lid van de Raad van Bestuur

Zoveel treinen per uur op dit traject betekent dat een eventuele trein- of infraverstoring - met zulke grote reizigersaantallen – direct grote impact kan hebben. ProRail en NS doen er alles aan om de kans op een verstoring zo klein mogelijk te maken, maar wanneer die toch plaatvindt die zo snel mogelijk te verhelpen. Deze dienstregeling is vooraf via een computersimulatie getest. Het in- en uitstapproces is op locatie beproefd ten behoeve van instructies voor collega’s op de trein.

10 belangrijkste maatregelen

  • Op donderdag, de avond voor het race-weekend, brengen we de benodigde Sprinter-treinen vanuit het hele land naar Amsterdam en Zandvoort en zetten ze klaar.
  • Van vrijdag tot en met zondag zetten we iedere dag zo’n 300 collega’s extra in om racefans snel en veilig naar de Formule 1 races te brengen.
  • De treinen uit andere delen van het land richting Amsterdam zullen we dit weekend waar nodig verlengen.
  • Ook starten we met name op zondag vanuit het zuiden eerder met treinen rijden, zodat racefans die een lange reistijd hebben, toch op tijd op het circuit kunnen zijn.
  • Tussen Amsterdam en Zandvoort rijden we met Sprinters op maximale lengte voorzien van brede deuren en een gelijkvloerse instap, waardoor reizigers snel kunnen in- en uitstappen. Op iedere trein zitten twee machinisten (één voor en één achter) en een conducteur. Zodat treinen na aankomst snel weer kunnen vertrekken.
  • De nieuwe perrons op station Zandvoort en een tijdelijke extra trap op station Haarlem, gerealiseerd door ProRail, helpen bij een goede scheiding tussen in- en uitstappende reizigers.
  • Op en rond de stations staan ook veel medewerkers paraat om reizigers te informeren, de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Op de stations is de route voorzien van extra signing in de F1-sfeer. Zodat reizigers snel hun weg vinden.
  • Extra in- en uitcheckpalen zorgen ervoor dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen.
  • Net als tijdens drukke stranddagen of grote evenementen geven we reizigers gedoseerd toegang tot de perrons en treinen. Zo voorkomen we grote mensenmassa’s op het station en zorgen we ervoor dat we racefans zo snel en veilig mogelijk naar het circuit brengen en ’s avonds weer naar huis. 
  • NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort

Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Dit kan leiden tot een langere reis- of wachttijd bij overstappen op de trein naar Zandvoort. We gaan uit van gemiddeld een halfuur. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raden we reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen of vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers dit weekend tot 13.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale NS-webpagina.

Aanpassingen in landelijke dienstregeling

Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar we reizigers naartoe brengen, zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam. Om dit allemaal mogelijk te maken, rijden we ook in andere delen van het land meer treinen. Op een aantal minder drukke trajecten passen we de dienstregeling aan wat kan resulteren in minder of kortere treinen. Zo zorgen we ervoor dat daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden. 

Voor het hele land raden we reizigers aan ruim de tijd te nemen voor hun treinreis dit lange weekend en rekening te houden met meer drukte en gewijzigde vertrektijden en sporen. Daarnaast vragen we hen goed de reisplanner te raadplegen voordat ze op reis gaan en hun reis -eventueel met fiets- aan te melden in de Treinwijzer. De aangepaste dienstregeling is nu al te checken in de Reisplanner.