Utrecht,
14
mei
2020
|
10:58
Europe/Brussels

NS: Vanaf 2 juni dienstregeling in nationaal belang

Samenvatting

Vanaf 2 juni rijdt NS een dienstregeling in nationaal belang. Dat betekent dat reizigers grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruik kunnen maken, maar alleen voor noodzakelijke reizen. NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50% van de stoelen beschikbaar. De overheid verplicht daarbij het gebruik van een mondkapje in het OV.

 

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Onze reizigers moeten veilig kunnen reizen en onze collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Daarom zijn maatregelen zo belangrijk.”

Met de maatregelen, geeft NS invulling aan het protocol dat de OV-sector en de overheden hebben afgesproken. De oproep vanuit de overheid blijft: Werk zoveel mogelijk thuis en mijd drukte. Daarom geldt: reis alleen als dat echt nodig is.

Terug naar de reguliere dienstregeling
Vanaf 2 juni rijdt NS de reguliere dienstregeling, met uitzondering de nachttreinen en enkele andere treinen. We adviseren reizigers om altijd kort voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen. We monitoren dagelijks hoeveel reizigers er in de treinen zitten. De afgelopen periode zagen we op een aantal trajecten het aantal reizigers groeien: Tussen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden.

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

Mensenwerk
Treinen rijden is mensenwerk. Machinisten, conducteurs, monteurs en alle andere NS’ers zorgen er elke dag voor dat reizigers met de trein kunnen reizen. Wij zijn zuinig op al onze collega’s en zetten ze in daar waar nodig. Net als andere bedrijven hebben ook wij te maken met meer ziektemeldingen of collega’s met een zorgtaak. Om die reden rijden wij een dienstregeling die maximaal mogelijk is.

Noodzakelijke reizigers
Vanaf de start van de maatregelen op 13 maart heeft NS gewerkt aan een dienstregeling die Nederland in coronatijd bereikbaar houdt. Na de start van de basisdienstregeling op 21 maart, is deze op 29 april verstevigd met Intercity’s. Wij willen niets liever dan al onze reizigers weer verwelkomen. De coronamaatregelen maken dit op dit moment helaas niet mogelijk. De trein blijft daarom voorlopig voor reizigers die echt noodzakelijk moeten reizen. Alleen samen gaan we de verspreiding van corona tegen.

Afstand houden blijft uitgangspunt
Ook al dragen reizigers een mondkapje, afstand houden blijft het uitgangspunt. Daarom kunnen we alleen de helft van de stoelen in de trein beschikbaar stellen. We geven met een groene sticker aan waar je kunt zitten. Meestal zijn dit de stoelen aan de raamzijde. Als er geen groene stoel beschikbaar is, moeten we reizigers helaas verzoeken om een volgende trein te nemen. De eerste treinen zijn inmiddels van groene stickers voorzien.

Gastvrije stations, aandacht voor coronaregels
Op stations geldt wel de 1,5-meterregel. Om het voor reizigers makkelijker te maken om 1,5 meter afstand te houden, hebben ProRail en NS met instemming van de treinvervoerders de coronamaatregelen op stations geïntroduceerd. Op stations zijn stickers, pictogrammen en afstandslijnen aangebracht om deze onder de aandacht te brengen. Vanaf 20 mei zullen geleidelijk ook weer meer winkels en services op het station open gaan. Ook hier worden maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen bewaren. Reizigers kunnen straks bij verschillende winkels op het station een mondkapje kopen.