Utrecht,
21
april
2023
|
09:00
Europe/Brussels

NS verandert de uitgiftepunten voor de OV-fiets

Het is op veel stations weer net anders georganiseerd, een OV-fiets huren bij een stalling zonder medewerkers. Sommige staan in een kluis, andere in een carrousel, weer andere gewoon in een fietsenrek. Daar komt nu verandering in. Vanaf 20 april bouwt NS alle ruim 170 uitgiftepunten zonder medewerkers om in herkenbare en makkelijker OV-fiets uitgiftepunten. Zo weten reizigers beter waar ze moeten zijn en kunnen ze overal op dezelfde manier snel en gemakkelijk een OV-fiets huren of terugplaatsen. 

Herkenbaar 
De kluis en de carrousel voor OV-fietsen verdwijnen. Op kleinere stations komt in de bestaande fietsenstalling een ‘abri’, een herkenbaar buisframe in blauw en geel. Op wat grotere stations verschijnen de komende tijd 72 ‘paviljoens’, glazen fietsenstallingen, alleen voor OV-fietsen. In tegenstelling tot bij een kluis, zie je bij de beide nieuwe uitgiftepunten snel of er nog genoeg OV-fietsen voorhanden zijn. Meenemen is makkelijker en sneller dan uit een kluis of een carrousel. Vanaf 20 april zijn de eerste drie uitgiftepunten klaar op stations: Deurne, Geldrop en Heeze. NS pakt de komende maanden de overige punten aan, met een tempo van 2 à 3 per week.  

Meer OV-fietsen 
Op veel van de vernieuwde OV-fietspunten komen ook meer OV-fietsen te staan, want de vraag neemt toe. In totaal komen er landelijk enkele honderden OV-fietsen bij. De fietsen in de vernieuwde uitgiftepunten zijn allemaal voorzien van het nieuwe OV-fietsslot. Dat slot is te openen met de OV-chipkaart. De nieuwe typen OV-fietspunten kunnen detecteren als de fiets terug is en weer op slot staat, waarmee de huurperiode wordt afgesloten. 

Vlot huren en inleveren 
NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties in Nederland. De OV-fiets krijgt van reizigers een dikke acht en die waardering toont een stijgende lijn, blijkt uit onderzoek van NS. Toch zoekt NS altijd ruimte voor verbetering. Met de nieuwe, herkenbare uitgiftepunten van OV-fiets, wil NS het voor reizigers makkelijk maken om vanuit de trein vlot een fiets te huren. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat je sneller je OV-fiets inlevert om je trein te kunnen halen.