Utrecht,
02
oktober
2023
|
09:08
Europe/Brussels

NS verwelkomt 537 fietscollega’s

Vanaf vandaag komen 537 nieuwe collega’s NS versterken. Voorheen werkten zij in dienst van stichting RataPlan of CPA Services in 51 fietsenstallingen bij stations en vijf fietsreparatielocaties verspreid over het land.

Omdat maar liefst 40 procent van de reizigers met de fiets naar het station komt, zijn de nieuwe collega’s bij veel mensen al  bekend. Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “Deze mensen werken al in de fietsenstallingen en komen nu bij ons in dienst. Fiets en trein zijn een ideale combinatie en deze collega’s hebben vaak zowel het eerste als het laatste contact met onze reizigers. Zij heten reizigers welkom en op mijn beurt heet ik hen ook van harte welkom bij NS.”

Eigen tempo 
Zestien jaar geleden begon Mike van den Brink in de fietsenstalling van Hilversum. Hij vertelt: “Mijn opa werkte als fietsenmaker in de stalling en door hem ben ik hier begonnen. Inmiddels stuur ik een team aan met 40 fietscollega’s in Utrecht.” In de fietsenstallingen werken collega’s met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt nauw met elkaar samen. Zij krijgen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo. Als maatschappelijke werkgever vindt NS het belangrijk om banen te creëren voor deze groep mensen. Hierin gaat het niet om invulling van een korte opdracht, maar om een duurzame baan voor de lange termijn. Mike vervolgt: “We leiden medewerkers op tot volwaardig fietsenmaker, zodat ze gewoon weer volledig aan de slag kunnen. Dat kan een jaar duren of een aantal jaar. We nemen de tijd die nodig is.”

Eerste glimlach van de dag 
“We zien reizigers vaak kort, maar het is fijn als je iemand in dat korte moment een glimlach kan bezorgen, door een fijne werkdag te wensen. Daar word je zelf ook vrolijk van. Als een reiziger onderweg naar de stalling een lekke band heeft gekregen, dan kan ik helpen door te zeggen: geef maar aan mij, vanavond staat de fiets gerepareerd klaar.” Rataplan en NS hebben de afgelopen 16 jaar zeer prettig samengewerkt met een hoge klantwaardering voor de stallingen als gevolg en zien dit als een volgende logische stap.