Utrecht,
01
juni
2021
|
11:15
Europe/Brussels

NS: voorbereidingen F1 Dutch Grand Prix in volle gang

Samenvatting

Van 3 tot en met 5 september vindt de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zal er veel publiek naar Zandvoort komen, waarvan een aanzienlijk deel per trein. NS rijdt daarom tijdens dit evenement maximaal iedere 5 minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo brengen we racefans op een duurzame manier dichtbij het circuit, dat op loopafstand ligt van het station. Vandaag start de voorverkoop van het speciale Dutch Grand Prix Retour voor tickethouders van het evenement. Het is geldig van 2 tot en met 5 september. Bij online aankoop tussen 1 en 16 juni geldt een vroegboekkorting van 20 procent. Tickethouders worden via de organisatie van Dutch Grand Prix geïnformeerd.

NS rijdt alle drie racedagen vanaf 7.00 uur maximaal 12 treinen per uur in beide richtingen zo lang als nodig is. Deze treinen stoppen op alle tussengelegen stations behalve op Overveen. Tussen Overveen en Haarlem zal een vervangende bus rijden. Het is uniek dat NS op één traject zoveel treinen rijdt. Normaliter gaan er twee treinen per uur naar Zandvoort en rijden er in het voorjaar en de zomer extra treinen bij warm weer.

 

De F1 Dutch Grand Prix is een evenement van wereldklasse op Nederlandse bodem en dat pakken we groot aan. Dit is een unieke situatie voor NS. Op deze dagen zoveel mogelijk racefans op een duurzame manier naar Zandvoort brengen, zien we als onze maatschappelijke taak. Zo willen we bijdragen aan het succes van dit mega-evenement.
Tjalling Smit, lid RvB NS

Maximale inzet treinen en medewerkers

NS houdt elke dag van de Grand Prix rekening met tienduizenden reizigers van en naar station Zandvoort. Om bezoekers snel en duurzaam naar het evenement te brengen, rijden we met tientallen Sprinters. Daarnaast zetten we honderden machinisten en conducteurs in. Op en rond de stations staan ook veel medewerkers paraat om reizigers te informeren, adviseren en alles in goede banen te leiden. Ondanks dat zullen reizigers op piekmomenten rekening moeten houden met grote drukte in de treinen en op het station. Mocht zich onverhoopt een storing voordoen, dan zal dit het uiterste vragen van NS en ProRail. 

Advies aan reizigers

Bezoekers aan het evenement die met de trein willen reizen, adviseren we om nu alvast het speciale DGP Retour online te kopen. Vanaf 1 tot en met 15 juni is het verkrijgbaar met 20 procent korting; daarna alleen nog voor vol tarief. Met dit speciale retour kunnen de bezoekers vanaf elk station in Nederland naar Zandvoort aan Zee en weer terug reizen en hoeven niet op dezelfde dag terug. Dit kan zelfs al op donderdag om de grote drukte op vrijdag te vermijden. Het retour is geldig van 2 tot en met 5 september. Omdat NS van deze vroege beslissers weet op welk station ze opstappen, kan de dienstregeling zo veel mogelijk op maat gemaakt worden.

Mensen met een abonnement kunnen uiteraard ook met alle treinen mee, evenals mensen die op de dag zelf een kaartje kopen. De verwachting is echter dat het dan op de stations en bij de kaartautomaten (een stuk) drukker zal zijn dan normaal.

Station Zandvoort klaar voor event

Er is vorig voorjaar samen met ProRail hard gewerkt om station Zandvoort voor de DGP races gereed te hebben. Zo heeft ProRail onder meer de stroomvoorziening voor de treinen aangepast, zijn er twee extra perrons aangelegd en extra brede trappen en heeft NS de Kiosk op het perron vernieuwd.

Corona

Het evenement stond gepland in mei 2020, maar werd uitgesteld vanwege Corona. Treinreizigers die al een treinkaartje hadden aangeschaft, hebben vorig jaar hun geld teruggekregen.