Utrecht,
31
mei
2017
|
15:47
Europe/Brussels

NS vraagt stakeholders ideeën over spitsmijden

Meer en vaker treinen rijden, betere afstemming met de bus, invoeren van lightrail. Het zijn enkele van de ideeën die onlangs op tafel kwamen. NS had zo'n dertig vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, wetenschappers en andere belanghebbenden gevraagd om in gesprek te gaan over oplossingen om drukte in de spits tegen te gaan. Doel was om open met elkaar te spreken over de trends en ontwikkelingen van de komende jaren – zowel op de weg als in het openbaar vervoer - en over mogelijke oplossingen voor comfortabel reizen in de spits.

NS somde op welke maatregelen genomen zijn om de spitsproblematiek aan te pakken. Zo zijn voor circa 2,5 miljard euro nieuwe treinen besteld en wordt de dienstregeling steeds verder uitgebreid. Jan van Selm (OV-bureau Groningen-Drenthe) lichtte toe hoe belangrijk het is dat verschillende vormen van openbaar vervoer, zoals bus en trein, goed samenwerken. Professor Bert van Wee (TU Delft) pleitte voor slimme prijsprikkels om reizigers te spreiden over de dag en het aantrekkelijker te maken om buiten de pieken te reizen.

Ook andere wetenschappers, reizigersorganisatie Rover, het bedrijfsleven en regionale overheden en vervoerders brachten hun visies en ideeën in en discussieerden met elkaar. De deelnemers spraken met elkaar af om in vervolgbijeenkomsten oplossingsrichtingen verder te bespreken en uit te werken.