Utrecht,
29
februari
2024
|
17:14
Europe/Brussels

NS wil rechtstreekse verbinding Enschede – Schiphol terug zodra het kan

Samenvatting

NS wil de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Schiphol zo snel mogelijk herstellen. Dat schrijft NS in een reactie aan Twentse gemeenten en de provincie Overijssel. Gisteravond, woensdag 28 februari, werd in de Provinciale Staten van Overijssel een motie aangenomen voor behoud van de verbinding.

In de brief geeft NS aan bij het maken van de dienstregeling 2025 te zijn geconfronteerd met twee urgente ontwikkelingen die maakten dat de rechtstreekse verbinding Enschede-Schiphol niet meer uitvoerbaar is: NS werd overvallen door de extra opgelegde snelheidsbeperkingen (Langzamer op de HSL | ProRail) op de hogesnelheidslijn (HSL), terwijl treinen vanaf deze snelle lijn naar Noord en Oost Nederland zouden rijden. Ook de levering van de nieuwe Intercity’s (ICNG) door Alstom duurt langer. Beide oorzaken raken de dienstregeling naar Noord en Oost Nederland. Komende jaar worden er steeds meer nieuwe treinen geleverd. NS kan de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Schiphol herstellen zodra de (extra) snelheidsbeperkingen op de HSL worden opgeheven.

“We vinden het enorm vervelend dat reizigers tussen Oost Nederland en Schiphol voorlopig hun rechtstreeks trein kwijtraken. En dit was ook nooit onze bedoeling”, aldus Maarten Haverkamp, regiodirecteur NoordOost bij NS. “Het is voor ons kiezen uit twee kwaden. Alternatief zou zijn om de reizigers tussen Noord Nederland, Zwolle en Schiphol een overstap te geven in Almere. Deze overstap zou echter zo krap zijn dat de meeste reizigers dan een halfuur zouden moeten wachten. Dat is onacceptabel. Met de gekozen maatregel krijgen reizigers tussen Oost Nederland en Schiphol een goede overstap en geen langere reistijd. Daarnaast kunnen ze in 2025 twee keer per uur naar Utrecht en Den Haag. Een rechtstreekse verbinding tussen de Twentse steden, Deventer, Apeldoorn en Schiphol blijft op tafel. Zodra het kan, zullen we deze herstellen.”