Utrecht,
16
maart
2021
|
14:17
Europe/Brussels

NS zet eerder extra strandtreinen in richting Zandvoort

Samenvatting

NS gaat van april tot oktober extra strandtreinen rijden naar Zandvoort aan Zee. Dit geldt voor de weekenden en tijdens feest- en vakantiedagen dat er mooi weer wordt voorspeld. Voorheen reden deze extra treinen alleen van juni tot september. Afgelopen jaren bleek dat er bij mooi voorjaarsweer al eerder structureel behoefte is aan extra strandtreinen, daar spelen we nu op in.

We rijden het hele jaar door twee Sprinters per uur/per richting tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort. Daarnaast rijden we sinds 2020 in juni, juli en augustus vier extra Sprinters tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. Met ingang van dit voorjaar plannen we in weekenden, feest- en vakantiedagen in april, mei en september ook deze extra vier Sprinters in om bij mooi weer voldoende treinen te rijden. Gedurende de ochtend gaan er gefaseerd meer treinen rijden en in de loop van de avond bouwen we dit ook weer af.

In de planning wordt het mogelijk gemaakt om deze extra treinen niet te rijden wanneer we op basis van de weersvoorspellingen verwachten dat er minder reizigers naar het strand zullen gaan. Zo stemmen we het aanbod af op de vraag. De NS Reisplanner is een dag van tevoren bijgewerktzodat reizigers van te voren kunnen checken welke treinen er rijden. Aan het eind van het seizoen evalueren we deze vernieuwde opzet van de dienstregeling tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee.

Inspelen op drukte

Vorig jaar is NS gestart met de Treinwijzer. Hierin kunnen reizigers vooraf hun reis aanmelden zodat ze inzicht krijgen in de verwachte drukte in de trein. We rijden een dienstregeling met als uitgangspunt dat elke reiziger een zitplaats heeft conform de afspraken in het OV protocol van de overheid. Samen met gemeente, politie en veiligheidsregio nemen we ook deze zomer maatregelen om te grote drukte te voorkomen. Zo kunnen we reizigers gedoseerd toelaten tot het perron zodat de treinen op tijd kunnen vertrekken. 

Reizen tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee

Twee treinen rijden direct van Amsterdam naar Zandvoort aan Zee en terug. Deze treinen zijn vaak het drukst bezet. De overige vier treinen rijden tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee. Heb je als reiziger net de rechtstreekse trein van/naar Amsterdam gemist of was deze te druk? Dan is het advies de eerstvolgende trein richting Haarlem te nemen en daar over te stappen op de extra treinen naar Zandvoort aan Zee of op de terugweg naar Amsterdam. De reistijd voor de rechtstreekse trein en de reis met overstap is even lang. Zo maken we optimaal gebruik van de ruimte in alle treinen.