Utrecht,
06
september
2018
|
09:30
Europe/Brussels

NS zet stap in de wereld van 3D-printen

Van maanden wachten op een specifiek treinonderdeel naar binnen enkele dagen het onderdeel in een trein plaatsen. Het klinkt ideaal en dat is het ook. NS is daarom gestart met het 3D-printen van treinonderdelen. Op dit moment gaat het om 20 onderdelen, van een stekkertje voor het omroepsysteem tot een onderdeel voor de stuurtafel van de machinist. Monteurs werken inmiddels met deze onderdelen en de eerste treinen met 3D-geprinte onderdelen rijden op het spoor.

Je ziet het verschil niet, maar achter de schermen maken de 3D-geprinte onderdelen een groot verschil. Doelgericht printen voor het versnellen van het onderhoudsproces staat centraal. De wachttijd op een treinonderdeel van soms maanden wordt verkort naar enkele dagen. Ook is 3D-printen de oplossing voor onderdelen die om welke reden dan ook niet meer leverbaar zijn. Dit alles zorgt ervoor dat een trein die onderhoud nodig heeft, weer sneller inzetbaar is voor reizigers.

Aan het einde van dit jaar is het doel om 50 onderdelen te kunnen 3D-printen. Om dit doel te halen vragen we collega’s mee te denken en ideeën in te sturen. Daarnaast zoeken we de verbinding met leveranciers en leren we van andere organisaties die hier al langer mee werken. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar deze eerste stappen zijn veelbelovend.