Utrecht,
04
juli
2018
|
12:07
Europe/Brussels

De beroemde hoogwerker op Utrecht Centraal heeft een naam: Uppie!

Ken jij het verhaal over de achtergebleven hoogwerker op Utrecht Centraal? We gebruiken dit beestje nu zo vaak, dat we dit voorjaar besloten om hem te adopteren. Maar, hoe zullen we hem eens noemen? NS vraagt volgers op Twitter en Facebook om hun beste suggesties in te sturen. Op donderdag 12 juli maken we bekend welke naam met stickers op de zijkant wordt aangebracht. De winnaar vergaart eeuwige roem en mag uiteraard bij de doop aanwezig zijn.

Update 12 juli: Het beestje heeft een naampje!

Meer dan duizend reacties hebben we ontvangen op onze oproep op Twitter en Facebook om een naam te verzinnen voor de hoogwerker op Utrecht Centraal. De winaar is gekozen door NS-collega Corné Bakker: "Uppie".  De naam is bedacht door treinreiziger Rob Friederichs die deze instuurde via Facebook.

Door de dubbele betekenis van 'Up' paste de naam die Rob instuurde perfect.''Ik zag een vriendin reageren op Corné's oproep om een naam te verzinnen. Dertig seconden later typte ik 'Up'. Maar vlak voordat ik op versturen drukte, dacht ik: hij staat er ook zo allenig bij, 'Uppie' is eigenlijk mooier. Nou, en een week later ben je ineens de trotse peetvader van een hoogwerker, fantastisch!'

Op de vraag aan Corné waarom hij uit duizend inzendingen nou juist voor deze koos, was zijn antwoord: “Vanwege de dubbele betekenis: up betekent natuurlijk hoog, maar ook alleen. De hoogwerker staat eenzaam in de “garage” en werkt vaak alleen. Ik vond het heel toepasselijk. En Uppie klinkt West-Fries. Ik kom zelf uit Schagen, dus ik vond het mooi klinken. Het is ook kort, en het bekt lekker.”

 

Corné werkt op station Utrecht Centraal als adviseur techniek. Hij is verantwoordelijk voor het bouwkundig onderhoud aan het station en maakt veel gebruik van de hoogwerker. “Om overal bij te kunnen in de stationshal hadden we behoefte aan een grote hoogwerker. Met een werkhoogte van 17 meter kunnen we nu overal goed bij: de verlichting, de sprinklerinstallatie, zelfs boven de winkels.” Alle onderhoudspartijen maken dan ook graag gebruik van de hoogwerker. Corné: “Van de schoonmaak tot de elektricien. Hij wordt meerdere keren per week gebruikt. Vooral ’s nachts, zodat reizigers er zo min mogelijk last van hebben.”

Modern carpoolen

Omdat de hoogwerker zo vaak gebruikt wordt, heeft hij een permanent onderkomen in de stationshal gekregen. “Dat is een stuk goedkoper dan steeds een hoogwerker in en uit de stationshal te takelen”, aldus Corné. Hij overlegt nu zelfs met andere partijen in het stationsgebied, of zij de hoogwerker ook willen gebruiken. "Een soort modern carpoolen met de hoogwerker dus, dat is nog duurzamer ook!”

Goed gevoel

Waar hij straks precies op gaat letten bij de keuze voor een naam voor de hoogwerker, weet hij nog niet zo goed: "Ik laat het over aan de creativiteit van onze volgers op social media, daar heb ik veel vertrouwen in. Als ik een goed gevoel krijg, dan weet ik het meteen".