Utrecht,
04
februari
2020
|
11:18
Europe/Brussels

NS zoekt partner voor uitbreiding drone-vluchten

Samenvatting

NS zoekt een partner voor het uitbreiden van drone-inspectievluchten. Sinds de zomer van 2019 inspecteert NS regelmatig gebouwen met behulp van dronevluchten. NS beheert honderden gebouwen, van onderhoudsloodsen tot stationslocaties. De eerste ervaringen zijn veelbelovend: het is veiliger, zorgt voor minder overlast en kost minder tijd. NS wil nu het aantal drone-inspectievluchten uitbreiden en start hiervoor een marktconsultatie via Tenderned.

NS heeft twee drone-piloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van “3D mapping”, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS wil dit nu verder uitbreiden met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er geen hoogwerkers en steigers meer nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.