Utrecht,
31
oktober
2017
|
15:21
Europe/Brussels

NS zwaait de kniptang uit

Het moment dat de conducteur zijn ronde deed door de coupé met de kniptang om papieren vervoersbewijzen te knippen, roept bij vele treinreizigers nostalgische gedachten op. Sinds de komst van de OV-chipkaart en de digitale vervoersbewijzen komt dit echter steeds minder voor en is het afstempelen of knippen van een vervoersbewijs niet meer nodig. 80 tot 90 procent van onze conducteurs op binnenlandse treinen werkt al zonder de tang. Dit geldt ook voor vrijwel alle Veiligheid & Service medewerkers. Vanaf woensdag 1 november is de kniptang daarom geen onderdeel meer van de standaard uitrusting van NS-collega’s op de binnenlandse treinen.

Conducteur Harald Broekman nam al eerder afscheid van zijn kniptang: “Uit nostalgische overwegingen neem ik hem af en toe nog mee op de trein, vooral kinderen vinden het heel leuk. Het heeft natuurlijk ook wel iets.” Broekman vindt het een natuurlijke beslissing om de kniptang niet meer standaard te gebruiken: “De tijd verandert en je moet met je tijd mee gaan. Onze treinen zijn natuurlijk veel moderner geworden, daar hoort dit stukje ook bij.”

Kom je dan nooit meer een conducteur tegen met een kniptang? De kniptang zal niet in één keer helemaal verdwijnen. Conducteurs mogen hun kniptang houden en gebruiken, alleen het hoeft niet meer. Daarnaast heeft de kniptang een tweede leven gekregen en is deze te zien in het Spoorwegmuseum. Voor internationale treinen geldt dat de collega’s de kniptang wel standaard houden en blijven gebruiken. Dit heeft te maken met buitenlandse regelgeving en de klassieke vervoersbewijzen die in vele landen gelden. Voor deze collega’s blijft de kniptang beschikbaar.