Utrecht,
09
maart
2016
|
09:00
Europe/Brussels

NS'er Dennis Huisman benoemd tot bijzonder hoogleraar Erasmus Universiteit

NS-collega dr. Dennis Huisman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Openbaar Vervoer Optimalisatie bij Erasmus School of Economics. Dat maakte de Erasmus Universiteit vandaag bekend. NS feliciteert Dennis met deze aanstelling is blij dat hij zijn expertise vanuit NS en de universiteit inzet voor het openbaar vervoer in Nederland.

Het beoogde doel van de nieuwe leerstoel (omvang 0,4 fte) is het uitbreiden van de huidige activiteiten en het versterken van de reputatie van Erasmus School of Economics op het gebied van openbaar vervoer optimalisatie, dat wil zeggen het toepassen van kwantitatieve methoden om het openbaar vervoer verder te verbeteren. Huisman combineert zijn aanstelling als bijzonder hoogleraar met zijn werk voor de NS . Daar bekleedt hij de part-time positie van Expertise Manager Logistieke Processen binnen de afdeling Proceskwaliteit & Innovatie.

Dennis Huisman zal zich in zijn onderzoek concentreren op het verbeteren van de kosten efficiency, het vergroten van de betrouwbaarheid van het reizen, en het verbeteren van aansluitingen tussen vervoerders en vervoersmodaliteiten om daarmee reizigers sneller en betrouwbaarder van deur-tot-deur te vervoeren. Het vakgebied van de Operations Research ontwikkelt zich steeds verder door toenemende rekenkracht van de computers en de grotere beschikbaarheid van data (bijv. vanuit de OV-chipkaart). Als gevolg daarvan is het steeds beter mogelijk om ook real-time beslissingen te ondersteunen door middel van optimalisatie, waar dat in het verleden beperkt bleef tot de planningsfase. NS gebruikt een aantal van deze technieken al in de praktijk.

Dennis Huisman studeerde Econometrie & Besliskunde aan Erasmus School of Economics. Na een succesvolle afronding in 1999 volgde aansluitend zijn promotieonderzoek over het plannen van bussen en buschauffeurs. In 2004 promoveerde hij op dit onderzoek, eveneens in Rotterdam. Sindsdien bekleedt hij zowel een part-time positie bij Erasmus School of Economics als bij de NS. Binnen de NS houdt hij zich bezig met diverse logistieke onderwerpen van strategisch tot operationeel, waaronder de Be-en Bijsturing van de Toekomst van NS en ProRail. In 2008 maakte Huisman deel uit van het NS-team dat de prestigieuze Franz Edelman Award won. De Franz Edelman Award staat ook wel bekend als de ‘Super Bowl’ binnen Operations Research.