08
oktober
2010
|
00:00
Europe/Brussels

OCCR officieel geopend

LOCOV-voorzitter Gerd Leers heeft vanochtend het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) geopend.

In dit centrum werken tal van organisaties uit de spoorsector, waaronder ProRail en NS, samen aan een gezamenlijke aansturing van al het Nederlandse vervoer over het spoor. Met de komst van het OCCR kan het treinverkeer sneller op gang komen na een verstoring en eerder op veranderde weersomstandigheden reageren. Ook is het de bedoeling dat met het OCCR de reisformatie aan reizigers wordt verbeterd.

Tijdwinst
Meer dan honderd genodigden uit de spoorwereld en relaties kwamen op het officiële startschot af in het nieuwe pand van het OCCR, naast de Jaarbeurshallen in Utrecht. Dagvoorzitter Philip Freriks praatte het programma aan elkaar.
Eerst was het de beurt aan Hans Burghard, directeur Verkeersleiding bij ProRail. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van het OCCR, en de tijdwinst die het OCCR kan opleveren in het reageren op verstoringen en calamiteiten. Daarna kwam Gerd Leers aan het woord, de voorzitter van belangenvereniging LOCOV. Leers was vooral blij dat de reiziger straks beter is geïnformeerd, en de gevolgen van een verstoring beperkt zullen blijven.

Bui
In de daaropvolgende paneldiscussie werden een aantal hoofdrolspelers van de spoorsector in Nederland door Freriks aan de tand gevoeld. Bert Klerk (directievoorzitter ProRail), Jacques Huberts (directievoorzitter NS Reizigers), Ad Toet(directeur Koninklijk Nederlands Vervoer, KNV), Frank van Zetten (directeur Veolia) en Gerd Leers. Het KNV en Van Zetten zitten niet fysiek bij het OCCR, maar waren er wel erg blij mee. Van Zetten: "We hebben allemaal belang bij een vlot lopend treinverkeer."

De voordelen van het OCCR werden nog eens benoemd. Huberts: "Alle kennis is nu gebundeld." Klerk: "Beslissingen worden sneller gedeeld, omdat mensen letterlijk naast elkaar zitten." Ook het weerbureau van het OCCR kwam nog even ter sprake.

Na de bijeenkomst kregen de genodigden een rondleiding door het OCCR aangeboden.