Utrecht,
12
oktober
2023
|
15:46
Europe/Brussels

Oefenen met zelfstandig reizen op station Goes

Om de drempels van het reizen met de trein te verlagen, zijn mensen met een verstandelijke beperking van Sterkplaats Goes en zorginstelling Zuidwester uit Goes vandaag samen met NS een ervaringsreis gaan maken. Voor sommige mensen met een licht verstandelijke beperking kan het spannend zijn om met de trein te reizen. Daarnaast hebben ze vragen als: waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en heeft daarom met het ‘TreinTrainPakket’ ontwikkeld. NS wil met dit pakket mensen met een licht verstandelijke beperking helpen en ondersteunen zodat ze met zelfvertrouwen en kennis een treinreis durven te maken.

Samen ervaren 
Een van de onderdelen van het TreinTrainPakket is de ervaringsreis. Donderdag hebben de stationsmanagers van Goes, Arwin Breidenbach en Jamal Aamri, een groep mensen met een verstandelijke beperking meegenomen op station Goes. Zij kregen een rondleiding op het station, gaan samen een stukje reizen met de trein en daarnaast hebben de deelnemers de mogelijkheid om alle vragen te stellen die ze willen weten over het reizen met de trein. 
Arwin Breidenbach; “Reizen met de trein is leuk, maar niet voor iedereen omdat ze het heel spannend vinden. Vandaag heb ik deze groep mee mogen nemen op het station en in de trein om uit te leggen hoe alles werkt. Ik hoop dat ik ze daarmee meer vertrouwen heb kunnen geven zodat ze de volgende keer zelfstandig met de trein durven te reizen. Voor ons is het trouwens ook leerzaam, want wij zien door deze ervaring waar mensen tegenaan lopen en hoe het reizen met de trein makkelijker gemaakt kan worden.”

Extra hulpmiddelen 
Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra hulpmiddelen en training nodig om (nagenoeg) zelfstandig met de trein te reizen. Dounia is één van de deelnemers die mee was op deze ervaringsreis op station Goes: "Reizen met de trein naar een groot station vind ik best spannend. Op het station gebeurt heel veel en ik weet niet precies hoe alles werkt. Vandaag hebben we uitleg hierover gekregen en snap ik beter hoe de digitale schermen met reisinformatie werken en ik durf nu sneller op medewerkers van NS af te stappen. Ik wil binnenkort zelf met de trein naar Rotterdam gaan, dat durf ik nu wel."

TreinTrainPakket 
Het TreinTrainPakket bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn voor iedereen beschikbaar via de website van steffie.nl. 
  • Ook heeft Steffie voor NS een meeneemboekje ‘Op reis met de trein’ gemaakt met veel beeld en weinig tekst. 
  • Changefied heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game heeft verschillende levels en wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein. 
  • Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen. 

    Werk je bij een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking of op het Voortgezet Speciaal Onderwijs en heb je interesse in het pakket, dan kun je contact opnemen via: programma.toegankelijkheid@ns.nl.