Utrecht,
25
februari
2019
|
15:56
Europe/Brussels

Oeteldonk Centraol is er klaor veur

Van zaterdag 2 tot woensdag 6 maart is het weer feest beneden de rivieren: Carnaval.  Traditiegetrouw wordt een week voor carnaval de Hofstationschef van de Oeteldonkse Buurtspoorwegen aan de tand gevoeld. Is NS klaar voor de komst van de Hoogheid? En het is weer gelukt! Zondag 24 februari heeft Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd met zijn gevolg zijn zegen gegeven aan het station en de "Sprinter Neie Generatie", de nieuwe naam voor de Koninklijke trein.

Ieder jaar komt de Hoogheid Prins Amadeiro over ijzeren wegen aan op station Oeteldonk Centraol. Een traditie sinds 1900. Een week voor de aankomst van de Hoogheid is het aan Burgervaojer van Oeteldonk Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd om Oeteldonk Centraol klaar te geven voor ontvangst. Dit jaar is het een bijzonder jaar met een nieuwe telg uit de Amadeiro-familie. En een nieuwe Prins vraagt ook om een nieuwe koninklijke trein die gisteren door De Peer en zijn hele gevolg is Zi geïnspecteerd en vervolgens gedoopt met brandenwijn.

Het was een spannend moment voor Hofstationschef Cornelis Nieuwenbroek. “Pas na de ondertekening van het inspectierapport kan ik weer normaal ademhalen. Hebben wij overal wel aan gedacht? Gelukkig viel ook de Sprinter Neie Generatie, zoals De Peer zelf de trein heeft gedoopt, volledig in de smaak ".

Zo is de Hoftreinmachinist al wekenlang bezig om de trein gereed te krijgen zodat de nieuwe Hoogheid comfortabel van zijn Winterpaleis naar Oeteldonk kan reizen. De Hoofdperronchef heeft de verantwoordelijkheid voor de vaandels onder de perronkap. Hangen zij in de juiste kleurvolgorde, bekeken vanuit de richting van de Hoogheid! Is ook de stapsteen weer glimmend opgepoetst, zodat de eerste stap van de Hoogheid in zijn pronkjuweel waardig zal zijn. En de Rangeermeester heeft de taak om de koninklijke trein uiteindelijk in de juiste stand te krijgen zodat de Hoftreinmachinist de koninklijke trein op exact de juiste plek (bij de stapsteen) en precies om 11.11 uur aan het koninklijk perron tot stilstaan kan brengen. Want alleen dan kan het strakke programma van de intocht van Amadeiro XXVI punctueel aanvangen.

Carnaval en NS

NS steunt al jaren Carnaval in Brabant en Limburg. In steden als Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Roosendaal en ’s Hertogenbosch wordt ieder jaar weer de speciale prinsentrein uit het winterpaleis gehaald om de stadsprins naar zijn residentie te brengen. De Prins wordt van harte welkom geheten op het versierde station door het NS personeel en vele carnavalsvierders. Daarna trekt de stoet verder de stad in. Ook dit jaar kunnen reizigers en de Prinsen weer op ons rekenen en staan vele NS’ers voor de reizigers klaar om hen prettig en veilig te vervoeren.