Onderzoek: geen onregelmatigheden bij aanbesteding ZwenZwoKa
NS heeft, naar aanleiding van de gang van zaken bij de aanbesteding in Limburg, aan het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar de gang van zaken rond de aanbesteding Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen (ZwenZwoka). Uit dit onderzoek zijn geen aanwijzingen voor mogelijke onregelmatigheden gebleken rondom deze aanbesteding.
De twee regionale spoorlijnen ZwenZwoka zijn onlangs aanbesteed. NS Reizigers heeft een bod uitgebracht op deze concessie. De Provincie Overijssel zal binnenkort beslissen over de gunning voor de aanbesteding. De concessie heeft een looptijd van 15 jaar vanaf 11 december 2017.
Uit het onderzoek van De Brauw volgt dat er geen aanwijzingen zijn voor onregelmatigheden bij de aanbesteding ZwenZwoka. Er is niet gebleken dat er binnen NS informatie van concurrenten gedeeld is met NS medewerkers die de aanbesteding hebben voorbereid. Daarnaast is er niet vertraagd en/of niet gereageerd op informatieverzoeken van concurrerende partijen. Ook is niet gebleken dat voormalige medewerkers van concurrenten bij NS Reizigers in dienst zijn getreden voor de bieding op de aanbesteding.
Wat betreft het delen van informatie van concurrenten is relevant dat NS op dit moment zelf de vervoerder is op zowel de lijn Zwolle -Enschede als de lijn Zwolle - Kampen. Dit in tegenstelling tot de concessie Limburg, waar Veolia de vervoerder was ten tijde van het voorbereiden van de bieding. Daarnaast hebben zich bij het voorbereiden van de biedingen geen andere vervoerders gemeld bij NS Reizigers en NS Stations.
Eén andere aanbieder, Syntus, heeft zich gemeld bij NedTrain voor onderhoudswerkzaamheden. Op basis van intern onderzoek is door NS geconcludeerd dat NedTrain in het opstellen van een prijsindicaties gelijke uitgangspunten en grondslagen heeft gehanteerd. Dit geldt ook voor de informatieverstrekking: Syntus en NS Reizigers hebben dezelfde informatie ontvangen en de twee dossiers zijn strikt gescheiden gehouden.
Het onderzoek van De Brauw bestond uit het afnemen van interviews, het oproepen van medewerkers om onregelmatigheden te melden en het uitvoeren van een intern onderzoek binnen verschillende onderdelen van NS. Er is vanwege de korte doorlooptijd van het onderzoek geen dataonderzoek verricht.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gedeeld met de Raad van Commissarissen, de aandeelhouder (ministerie van Financiën) en de Provincie Overijssel.