Utrecht,
15
maart
2021
|
14:13
Europe/Brussels

Onderzoek van NS: Treinreizigers trekken massaal wandelschoenen aan

900 gratis stationsommetjes: coronaproof wandelen in de buurt

  • 39% van treinreizigers is (meer) gaan wandelen door corona
  • Downloads stationsommetjes met 47% gestegen
  • NS viert 900 gratis stationsommetjes: coronaproof wandelen in de buurt

Door corona zitten we met z’n allen meer thuis dan ons lief is. Om toch in beweging te blijven, trekken treinreizigers massaal wandelschoenen aan. Dat blijkt uit onderzoek van NS onder 755 treinreizigers. Speciaal voor al deze wandelaars introduceert NS het 900e stationsommetje. President-directeur van NS Marjan Rintel liep als eerste deze nieuwe stationswandeling bij haar in de buurt.

Door corona is 39% van de treinreizigers begonnen met of meer gaan wandelen, blijkt uit onderzoek van NS. Bijna de helft (49%) van de jongere treinreizigers (leeftijd 18-34 jaar) is door corona meer gaan wandelen. De belangrijkste redenen om te wandelen zijn fit blijven en het hoofd leeg maken. Vooral reizigers onder de 34 jaar wandelen om het hoofd leeg te maken (66%). Driekwart van de treinreizigers geeft aan alleen of met een partner te wandelen. 40% staat er voor open om met nieuwe mensen in contact te komen door samen te wandelen. Jongeren (bijna de helft) staan hier meer voor open dan reizigers van 35 jaar of ouder. 

Stationsommetjes
Dat wandelen in trek is, zien we ook terug in het aantal downloads van onze stationsommetjes. Deze gratis wandelingen van NS, in samenwerking met Wandelzoekpagina.nl en Wandel Bart, beginnen en eindigen bij een station in de buurt. NS wil hiermee wandelen in de eigen omgeving stimuleren en zodra het weer kan, is het een kans om Nederland te voet te verkennen. In 2020 is het aantal gedownloade stationsommetjes gestegen met 47% ten opzichte van het jaar daarvoor (385.000 downloads in 2020 versus 262.000 in 2019, periode mei tot en met december).

De vijf meest gedownloade stationsommetjes van 2020
1. Groene Wissel Baarn 1: een wandeling van 13 kilometer van en naar station Baarn, dwars door het Baarnse bos. 
2.
Groene Wissel Hollandsche Rading 2: een boswandeling van 12 kilometer van en naar 
station Hollandsche Rading. 
3. Wandelsporen Holten - Nijverdal: een wandeling van 16 kilometer over de Sallandse Heuvelrug met als start- en eindpunt station Holten. 
4. Groene Wissel Oosterbeek 1: een afwisselende route van 17 kilometer door parken en bossen van en naar station station Oosterbeek. 
5. Groene Wissel Castricum 1: een wandeling van 19 kilometer door duingebied en tijdens het begin en einde langs de bollenvelden. Start- en eindpunt is station Castricum. 
Vooral wandelingen in de provincies: Gelderland en Utrecht zijn populair (bron: Wandelzoekpagina.nl).

900e wandeling: stationsommetje Breukelen
Om te vieren dat er maar liefst 900 gratis wandelroutes beschikbaar zijn via Reisjefit.nl trokken president-directeur Marjan Rintel en conducteur Jan Vis de wandelschoenen aan. Samen introduceren ze het 900e stationsommetje, de allernieuwste wandeling van en naar station Breukelen. De wandeling is ontwikkeld door oud NS’er Wandel Bart. Marjan Rintel: “Elke dag probeer ik een wandeling te maken. Vaak trek ik er samen met een collega op uit. Dat persoonlijke contact is een fijne aanvulling op alle online meetings en zo blijf ik meteen goed in beweging.” In elke provincie op in totaal 15 stations hangen grote posters met een uitgelicht stationsommetje. Wandelaars kunnen de QR-code scannen om de wandelroute op hun telefoon te openen en direct starten met het ommetje.

download

NS houdt Nederland in beweging
Reizen met de trein en bewegen horen bij elkaar. Door te kiezen voor het openbaar vervoer bewegen reizigers (on-)bewust gemiddeld al snel 25 minuten per dag (KiM, 2019). Want tijdens de reis, nemen veel mensen niet alleen de trein, metro, bus, of tram maar ook de fiets of benenwagen om bij het station of hun bestemming te komen. De dagelijkse portie beweging is dus zo gehaald. NS is om die reden al jaren Supporter van Bewegen en moedigt iedereen aan om in beweging te komen of blijven. Dat doen we met de bekende NS-wandelingen, maar ook door het gratis beschikbaar stellen van wandelingen die vertrekken vanaf 315 stations. Het station is een ideaal vertrek- of eindpunt, hier kunnen wandelaars terecht voor bijvoorbeeld een kop koffie of een toiletbezoek. Daarnaast is NS aanwezig bij allerlei hardloop- en wandelevenementen om de deelnemers aan te moedigen. Ook ontwikkelde NS een serie Trailroutes voor de hardloper die eens wat anders wil.

* KiM (2019). De relatie tussen gezondheid en het gebruik van actieve vervoerwijzen. Den Haag: KiM