Utrecht,
24
januari
2024
|
15:51
Europe/Brussels

Onthulling informatiebord slachtoffers Tweede Wereldoorlog op station Apeldoorn

Samenvatting

Vanmiddag is op station Apeldoorn een informatiebord onthuld ter nagedachtenis aan vier tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen spoorwegmedewerkers. Jan Cornelis Bennis, Marinus Elskamp, Barend Bijsterbosch en Jacob Harms zijn vier van de honderden NS-medewerkers die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bord is onthuld in aanwezigheid van nabestaanden, het bestuur van de Stichting Bevrijding '45, NS en ProRail, burgemeester Ton Heerts en andere belangstellenden.

In 1948 was station Apeldoorn één van de 110 stations waar een monument werd geplaatst ter nagedachtenis van de NS-medewerkers die tijdens de oorlog zijn omgekomen. De plaquette die toen is geplaatst, hangt er nog steeds. Frans de Heus, bestuurslid van de Stichting Bevrijding '45 en initiatiefnemer van het informatiebord dat er nu bij komt, vond dat het verhaal van de omgekomen jonge mannen levend gehouden moest worden. Hij kwam samen met Stationsmanager Bert van Mourik met het idee om naast de herdenkingsplaquette met de namen, ook een informatiebord te plaatsen. Dit is nu onthuld. 

"Het is mooi dat deze aanvulling er is gekomen waardoor er meer informatie gegeven wordt over de tragische dood van deze vier spoorwegmedewerkers." aldus Frans de Heus.

Plaquette

Plaquettes op andere stations

Ter nagedachtenis aan spoorwegmedewerkers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, heeft de toenmalige directie van NS besloten om hen te eren door hun namen te vereeuwigen op bronzen plaquettes. De plaquettes zijn op verschillende stations te vinden, afhankelijk van voormalige woonplaats van de oorlogsslachtoffers.