Utrecht,
03
januari
2024
|
14:21
Europe/Brussels

Ook dit jaar aangepast treinverkeer vanwege werkzaamheden Schiphol

Dit weekend en 13 januari - 4 februari werkt ProRail aan spoor en perrons

Samenvatting

De werkzaamheden van ProRail op en rond station Schiphol Airport gaan gestaag door in 2024. Aankomend weekend 6 en 7 januari en van 13 januari tot en met 4 februari is de helft van de sporen niet beschikbaar en wordt de dienstregeling van, naar en via Schiphol aangepast. We vinden het erg vervelend dat onze reizigers hinder ervaren door deze werkzaamheden. Zo kunnen er veel minder treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn. Ook kunnen treinen drukker zijn en van andere sporen vertrekken en moeten reizigers soms extra overstappen. Dit betekent ook een langere reistijd. We raden reizigers aan om wanneer mogelijk buiten de spits te reizen of van de omreisroutes gebruik te maken en voor vertrek de reisplanner te checken voor het meest actuele reisadvies. 

Reisadvies

De gehele periode geldt een aangepaste dienstregeling. Reizigers moeten rekeninghouden met veel minder treinen, extra overstappen en extra reistijd. 

6 en 7 januari

  • 7 januari  geldt in de nacht tussen 1.15 uur t/m 4.55 uur een omreisroute tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal via Haarlem. Er rijden  pendeltreinen tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal. Tussen Schiphol Airport en Leiden rijden snelbussen.

13 januari - 4 februari

We raden reizigers aan om wanneer mogelijk buiten de spits te reizen of van de omreisroutes gebruik te maken: 
tussen Leiden Centraal en Amsterdam Centraal  reist u via Haarlem en tussen Den Haag Centraal en Amersfoort Centraal/Zwolle reist u via Utrecht Centraal.

  • In de weekenden van 20 januari 4.00 uur tot en met 22 januari 2.00 uur en 3 januari 4.00 uur tot en met 5 februari 2.00 uur is er geen treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk en tussen Schiphol en Amsterdam Centraal. Reizigers tussen Amsterdam Centraal en Schiphol of tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol kunnen met hun NS-vervoersbewijs gebruikmaken van de metro naar Amsterdam Zuid en daar overstappen op de trein naar Schiphol.
  • Op 4 februari is er ook geen treinverkeer tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk. Dan rijden er bussen tussen Zaandam en metrostation Amsterdam Noord (8x per uur). Ook hier kunnen reizigers met hun NS-vervoerbewijs gebruikmaken van de metro richting Amsterdam Centraal en verder (ook richting Amsterdam Zuid om op de trein te stappen richting Schiphol).

Werkzaamheden ProRail

ProRail vervangt het hele spoor in de Schipholtunnel. Daarnaast wordt op de perrons gewerkt aan de opgangen. 

Station Schiphol Airport is een druk station met veel treinen en treinreizigers. Daarom moet het spoor rondom Schiphol goed onderhouden worden. Dat doet ProRail met het project Groot Onderhoud Schiphol zodat het spoor en de tunnels weer veertig jaar mee kunnen. Met het project Multimodale Knoop Schiphol wordt meer ruimte op de perrons gecreëerd voor de groeiende stroom treinreizigers. Door bijvoorbeeld hellingbanen weg te halen en te vervangen door vaste trappen. Deze projecten lopen gelijk op zodat de hinder voor reizigers zo kort mogelijk duurt. De vervanging van de hellingbanen en roltrappen is komend voorjaar gereed. De andere werkzaamheden lopen nog door tot 2028.