Utrecht,
11
augustus
2021
|
11:06
Europe/Brussels

Oostelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal transformeert tot kunstwerk

Samenvatting

NS, ProRail en United Painting transformeren het komende halfjaar de oostelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal tot een kleurrijke doorgang voor reizigers. De smalste tunnel van het station wordt voor de komende jaren voorzien van een gigantisch kunstwerk. United Painting werkt tot het einde van dit jaar vanuit een pop-up atelier in de Amstelpassage op Amsterdam Centraal. Vanuit hier wordt in co-creatie een ontwerp ontwikkeld voor een schildering op de muren. De uitvoering zal voornamelijk in de nacht plaatsvinden samen met lokale community’s van het station, zoals collega’s, huurders, reizigers en bewoners van de stad. Een uniek project. Via de social media accounts van Amsterdam Centraal en United Painting volgen de komende maanden oproepen voor workshops en schilderdagen voor wie een creatieve bijdrage wil leveren.

Rene Wubs, stationsmanager Amsterdam Centraal: “De oostelijke reizigerstunnel is hard toe aan een opfrisbeurt. Het is de enige tunnel die niet is opgeknapt en voorzien van winkels, daarmee is hij minder aantrekkelijk voor reizigers. De tunnel gaat over een aantal jaar in de volgende verbouwing van het station helemaal op de schop. Dan wordt ook deze tunnel verbreed en voorzien van winkels. Totdat het zover is, willen we de tunnel met een hedendaags kunstwerk tot een prettigere plek maken voor onze reizigers. De filosofie van United Painting spreekt ons erg aan. Samen een ontwerp ontwikkelen en ook samen het kunstwerk maken, dat past perfect bij ons Amsterdam Centraal.”

United Painting

United Painting werkt al meer dan 15 jaar in uiteenlopende communities en gemeenschappen wereldwijd. Wat ooit begon met het Favela Painting project in Rio de Janeiro, is uitgegroeid tot een collectief dat in de vorm van mobiele creatieve laboratoria, grote kunstprojecten realiseert op onverwachte plekken in de openbare ruimte. De methodiek wordt doorontwikkeld, ervaring getoetst en kennis gedeeld. De organisatie is intrinsiek community-based, beweegt op het snijvlak van hedendaagse kunst, design en maatschappij en heeft als doel om - samen met haar partners - zo betekenisvol mogelijke sociale impact te creëren.

Dre Urhahn van United Painting: Het proces is daarbij net zo relevant als het resultaat. Met de gekozen locaties faciliteren wij iedere keer een tijdelijk decor waar buurtbewoners en bezoekers elkaar ontmoeten om samen te creëren en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het proces wordt heel bewust plaats gemaakt voor de inbreng van alle betrokken partijen, wat leidt tot wederzijds begrip en verbinding. Het heeft invloed op de perceptie van een plek, en hoe men er met elkaar omgaat.”