Utrecht,
07
januari
2019
|
07:00
Europe/Brussels

Op proef: reizen met bankpas of creditcard

Samenvatting
  • Reizigers gezocht voor proef tussen Den Haag en Leiden
  • Half jaar testen, aanmelding start vandaag

Vandaag start de werving van testreizigers op het traject Leiden-Den Haag die willen reizen met hun betaalkaart in plaats van met de OV-chipkaart. Geïnteresseerde reizigers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de proef die over twee weken van start gaat en een half jaar zal duren. Op de stations tussen Leiden Centraal en Den Haag checken deelnemers in en uit bij NS met hun eigen contactloze bankpas of creditcard.

Update 17 januari: Hartelijk dank voor jullie belangstelling voor de proef reizen met bankpas of creditcard. Het maximale aantal deelnemers van duizend is bereikt en daar zijn we erg blij mee. Vanaf dit weekend kunnen de eerste reizigers in- en uitchecken met hun eigen betaalkaart in plaats van de OV-chipkaart. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor de proef die een half jaar zal lopen.

Logische keuze

Reizen met bankpas of creditcard is voor veel reizigers een logische en makkelijke keuze: hij zit al in de portemonnee. Reizigers hoeven geen aparte OV-chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen. Reizigers checken met hun betaalkaart in en uit zoals zij gewend zijn. Gemaakte reiskosten worden 's nachts verwerkt na de reisdag en afgeschreven via de eigen bank. Tijdens de proef is op de stations tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt gemaakt voor reizen met de betaalkaart. Deze zijn herkenbaar aan het “contactloos betalen” logo.

Aanmelden via ns.nl/betaalkaart

Reizigers die regelmatig met de trein reizen tussen Den Haag en Leiden, maar daarvoor geen abonnement of kortingsproduct gebruiken, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef op ns.nl/betaalkaart. Tijdens de proef krijgen deelnemers via een app op hun smartphone inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten.

Deelname is mogelijk voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA uitgegeven door ICS (International Card Services). Alle deelnemers aan de proef reizen met hun betaalkaart in de 2e klas, vol tarief.

Doel van de proef​

Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Vanwege de verschillende concessiegebieden zal dat stapsgewijs gebeuren. In deze proef wordt de techniek eerst zorgvuldig getest. Daarnaast worden de ervaringen van deelnemers onderzocht, om op basis van hun ervaringen mogelijke verbeteringen door te voeren.

Samenwerking tussen partijen

De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag - Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven. In deze proef met contactloos in- en uitchecken via een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.