Utrecht,
05
april
2019
|
11:00
Europe/Brussels

Opening eerste Buitenpoort Santpoort Noord

Volg het spoor van de stad naar het landschap

Samenvatting

Vandaag is de eerste 'Buitenpoort' in Nederland op station Santpoort Noord geopend door Irma Winkenius regiodirecteur NS samen met Joke Geldhof gedeputeerde Provincie Noord-Holland en Sebastian Dinjens, wethouder Natuur & Landschap gemeente Velsen. Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen, zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. De Buitenpoort op station Santpoort Noord grenst aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Op station Amsterdam Centraal is in het midden van de IJ-passage een Tiny Forest Zuid-Kennemerland geopend, waar vandaag een boswachter vragen van reizigers beantwoordt. Dit minibos staat vol bomen en planten uit Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zo kunnen treinreizigers een week lang alvast een glimp opvangen van de prachtige natuur. Santpoort Noord is maar een halfuurtje met de trein. In de trein kunnen reizigers op Luisterruit (NS podcast) luisteren naar een speciale aflevering over Buitenpoorten.

Wat is een Buitenpoort?

Buitenpoorten zijn stations die direct aan natuur- en recreatiegebieden liggen, zij vormen de toegangspoorten naar de natuur. “We stimuleren inwoners uit de regio om de trein te nemen in plaats van de auto en te genieten van het buitenleven” aldus gedeputeerde Joke Geldhof. “Ook kunnen Buitenpoorten een rol spelen bij het spreiden van het toerisme vanuit Amsterdam en zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de regio”.

Het betreft een pilot van een half jaar, die loopt van 5 april tot en met 27 oktober 2019. In deze periode wordt onderzocht wat de reis van de stad naar het buitenleven en de inrichting van het station en de omgeving aantrekkelijker kan maken. In het voor- en najaar zullen enquêteurs op station Santpoort Noord enquêtes uitdelen aan vertrekkende reizigers. Dit moet inzicht geven in de waardering van het stationsgebied en dient als input voor de inrichting van andere Buitenpoorten. Ook kunnen reizigers online feedback geven in de NS app via En? Hoe is je reis?

Volg het spoor van de stad naar het landschap

Van station Santpoort Noord naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nieuwe wandelroute ontwikkeld die het station verbindt met de entrees van het Nationaal Park. Ook wordt het stationsgebied voorzien van natuurfotografie op het perron en in de voetgangerstunnels en is er direct buiten het station een informatiepaneel te vinden over bezienswaardigheden en wandel-/fietsroutes in de directe omgeving. Op de website www.Buitenpoorten.nl is informatie te vinden over de achtergronden en activiteiten op Santpoort Noord.

Irma Winkenius NS: “Verder starten we een campagne voor wandelaars, rustzoekers en natuurliefhebbers. Op station Amsterdam Centraal verleiden we reizigers om de trein te nemen en de natuur in te gaan. In de IJ-passage staat iedere maand een week een natuuruiting, de eerste week is dat het Tiny Forest. De Buitenpoorten sluiten goed aan bij de NS-wandelingen waar veel reizigers al gebruik van maken."

Samenwerking

Buitenpoorten is een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Natuurmonumenten. Daarnaast wordt samengewerkt met ProRail, Spoorbouwmeester, Staatsbosbeheer, Pieter Vermeulen museum, lokale ondernemers, organisaties en bewoners.