Utrecht,
16
juni
2017
|
07:00
Europe/Brussels

OV-fiets bestelt in 2017 zes keer zoveel nieuwe fietsen

download
NS ovfietsen

Totaal aantal fietsen komt eind 2017 uit op 14.500

OV-fiets is enorm populair. Elk jaar groeit het aantal ritten harder met als hoogtepunt een groei van 25% in 2016. In de maand mei van 2017 zien we nu al een stijging van 35% t.o.v. mei vorig jaar. NS is erg trots dat OV-fiets zo populair is en blij met het feit dat 88,6% van onze klanten OV-fiets een 7 of hoger geeft.

Dit succes kent daarnaast ook een aantal uitdagingen. Want hoe zorg je er voor dat klanten op elke locatie, op elk moment van de dag fiets een fiets kunnen huren? Het belangrijkste is natuurlijk dat er genoeg fietsen zijn. Dit jaar neemt het aantal OV-fietsen dan ook een vliegende vaart. Normaal gesproken worden er per jaar ongeveer 1.000 fietsen bijbesteld, dit jaar in totaal 6.000 waardoor eind 2017 de teller op 14.500 staat.

In het eerste kwartaal zijn er al 2.000 fietsen extra bij gekomen. Zo hebben we de laatste maanden fietsen bijgeplaatst bij verscheidende stations, bijvoorbeeld Amsterdam Zuid, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. In september volgen er nog 4.000 fietsen. Daarnaast worden er (zoals altijd) gedurende het jaar ook 1.000 fietsen opgeknapt zodat ze weer als nieuw zijn en klaar voor gebruik.

OV-fiets probeert het aanbod zo goed mogelijk aan te passen aan de vraag van de klant. We zijn druk bezig met het plaatsen van fietsen op locaties waar de vraag het aanbod overstijgt. Op sommige locaties willen we wel extra fietsen plaatsen maar is er op het moment gewoonweg geen plek. Daar zoeken we naar ruimte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Amsterdam Centraal.

Om goed bij te houden, waar welke fietsen staan, welke gerepareerd moeten worden, of er ergens fietsen bijgeplaatst moeten worden, krijgt NS een nieuw ICT systeem die de vraag van de klant nog beter monitort. Dit systeem wordt nu uitgerold en is eind 2017 volledig operationeel. Met de 6.000 nieuwe fietsen, het zoeken naar meer ruimte en het nieuwe ICT systeem zet OV-fiets grote stappen voorwaarts om aan de steeds groter groeiende vraag naar OV-fiets te voldoen.