Utrecht,
21
november
2023
|
06:02
Europe/Brussels

OV-fietsen in Leiden openen met OV-chipkaart

Reizigers huren in Leiden Centraal op een nieuwe manier hun OV-fiets. Alle 660 fietsen daar krijgen vanaf woensdag 22 november een nieuw elektronisch slot dat opent met een OV-chipkaart. Reizigers hoeven niet meer hun OV-chipkaart te scannen bij een NS-collega om een OV-fiets te huren en kunnen zo snel en makkelijk op pad.

Het nieuwe slot opent door een OV-chipkaart er tegenaan te houden. Als er een gratis OV-fiets abonnement op de kaart staat, springt het slot open. Voor reizigers met een Flex-abonnement staat het gratis OV-fiets abonnement automatisch al op de OV-chipkaart. Een reiziger beëindigt de huur door de OV-fiets op slot te zetten in de OV-fietszone van de fietsenstalling.

Ontwikkelingen slot
Eerder dit jaar kregen onder andere alle OV-fietsen in Amsterdam en Delft het nieuwe slot. De helft van alle OV-fietsen heeft inmiddels dit elektronische slot. Reizigers zijn positief omdat ze nu sneller een OV-fiets kunnen huren. Wel moeten ze soms even wennen, want de fiets moet bij het inleveren op slot worden gezet. Dit is nodig om de verhuur te beëindigen. Om te voorkomen dat reizigers per ongeluk een fiets meenemen die niet op slot staat, heeft NS een verbetering doorgevoerd. Als een reiziger een OV-chipkaart aanbiedt waarmee de fiets niet is gehuurd, laat het slot een hard geluid horen en is er een rood licht te zien. Een andere verbetering is dat het slot een groen licht toont, zodra de huur is gestart en je de OV-fiets kunt meenemen. 

Geen fietssleutel
Maandelijks verdwenen er bij de OV-fietsen met de oude sloten zo’n 500 fietssleutels. Dat komt omdat reizigers uit gewoonte hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis nemen. Zonde van de sloten, de kosten om de fiets van een nieuw slot te voorzien en  vervelend voor andere reizigers want de OV-fiets is dan niet voor hen beschikbaar. Bij het nieuwe slot is dat verleden tijd omdat de OV-chipkaart de fietssleutel is.

Informatie in stallingen en op fietsen 
Onze collega’s in de stationsfietsenstallingen van Leiden attenderen reizigers erop om bij het inleveren van de OV-fiets het slot te sluiten. En waar nodig bieden zij een helpend handje. In de stallingen hangen daarnaast posters om reizigers te informeren over de nieuwe werkwijze. Ten slotte zit op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie en staat op ovfiets.nl/slot meer informatie over hoe het nieuwe slot werkt. 

Na Leiden krijgen Houten en Houten Castellum nog dit jaar OV-fietsen met het elektronische slot.