Utrecht,
19
mei
2020
|
16:07
Europe/Brussels

Per 1 juni betere toegankelijkheid NS treinen en stations

Vanaf 1 juni krijgen ook reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp nodig hebben bij het inrijden van de trein weer de benodigde assistentie. Dit is goed nieuws voor rolstoelgebruikers die op de brug of plank begeleiding nodig hebben om de trein in te rijden. Hiermee biedt NS weer aan alle reizigers met een motorische, auditieve of visuele beperking hulp bij het in-, over- en uitstappen en navigeren door het station, ook al is de uitvoering soms nog iets anders dan iedereen gewend was. NS vindt het belangrijk dat reizigers met een beperking veilig kunnen reizen in coronatijd.

Vanwege de 1,5 metermaatregelen kon de afgelopen twee maanden een groep van maximaal 20% van de reizigers met een beperking die gebruik maken van NS Reisassistentie niet met de trein reizen. Het ging hierbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die hulp van een assistentieverlener nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt NS er dan ook voor dat NS Reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is. Hiervoor neemt NS op dit moment de benodigde maatregelen. Medewerkers worden uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, waardoor de veiligheid voor reizigers en medewerkers geborgd wordt.

Zitplekken bij het raam
In de trein staat met groene stickers op de ramen aangegeven op welke stoelen reizigers plaats kunnen nemen. Het gaat daarbij om alle stoelen bij het raam. Deze voorspelbaarheid maakt het voor met name reizigers met een visuele beperking eenvoudiger om een zitplek te vinden: de zitplek is altijd bij het raam. Naast de stickers wordt ook in de trein omgeroepen dat de zitplekken bij het raam zijn. De rolstoelplekken en rolstoeltoegankelijke toiletten in de trein blijven beschikbaar evenals de priority seats.

Contrastrijke pictogrammen
Op het station geven NS en ProRail met pictogrammen en afstandslijnen aan hoe reizigers 1,5 meter afstand kunnen houden. Bij het treffen van coronamaatregelen op het station, denk aan stickers en bewegwijzering, worden de geleidelijnen vrijgehouden. De pictogrammen zijn uitgevoerd in geel en zwart omdat deze kleuren zoveel mogelijk contrast bieden voor kleurenblinden en slechtzienden. Liften blijven in gebruik, voor maximaal 2 mensen tegelijkertijd. Voor reizigers die de gewijzigde routeaanduidingen niet kunnen zien, bieden we net als voor Corona, NS Reisassistentie aan: via deze service bieden we hulp aan reizigers bij het navigeren door het station. 

Reizigers met een auditieve beperking
Ook voor reizigers met een auditieve beperking kan reizen in coronatijd uitdagender zijn. NS is in overleg met belangenorganisaties die mensen met een auditieve beperking vertegenwoordigen zodat ook zij veilig kunnen reizen.