Utrecht,
11
februari
2020
|
09:10
Europe/Brussels

Perroninformatie toegankelijk voor reizigers met visuele beperking

NS en de Oogvereniging introduceren een speciale app die perroninformatie toegankelijk maakt voor reizigers met een visuele beperking: de NS Perronwijzer. Reizigers die de borden boven de perrons niet of moeilijk kunnen lezen, krijgen via de app informatie over de eerstvolgende vertrekkende trein van het betreffende perron, de vertrektijd, de eindbestemming, het treintype (sprinter of intercity) en bijzonderheden zoals vertraging of niet instappen.

Afhankelijk van de voorkeuren van reizigers leest de NS Perronwijzer-app voor wat er op de borden boven de perrons staat of toont deze informatie bijvoorbeeld in extra grote letters. Dat werkt heel eenvoudig: al met een paar kliks krijgt de reiziger de belangrijkste reisinformatie van het betreffende perron. In de app is de informatie van alle stations in Nederland beschikbaar, dus ook van de stations waar NS niet rijdt.

Toegankelijke reis voor iedereen
De app is ontwikkeld en getest door reizigers met geen of minder zicht. Reiziger Peter Waalboer is één van de testers: “De NS Perronwijzer is voor mij een uitkomst. Ik kan nu zelf vaststellen welke trein er van een perron vertrekt en controleren of ik goed zit. Dit maakt mijn treinreis weer een stukje zelfstandiger.” NS werkt nauw samen met de Oogvereniging om reizen met de trein te vereenvoudigen voor reizigers met een visuele beperking. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: “Met de NS Perronwijzer-app gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Nu kan iedereen op het perron tegelijkertijd dezelfde informatie tot zich nemen. Gelijkwaardigheid van mensen met een oogaandoening komt zo steeds een stapje dichterbij.”

De gratis app is geoptimaliseerd voor schermlezers en beschikbaar voor Android en iOS.