Utrecht,
12
januari
2024
|
08:00
Europe/Brussels

Pianoconcerten op station Leeuwarden

Theater De Harmonie en NS maken van ‘blue monday’ een feestje

Samenvatting

Maandag 15 januari spelen studenten van het conservatorium Groningen klassieke muziek op het NS station van Leeuwarden. Ze doen dat tijdens de ochtend- en avondspits. Speciaal hiervoor plaatst De Harmonie in samenwerking met NS een piano op het station. En in samenwerking met conservatorium Groningen heeft De Harmonie een programma gemaakt. Met de actie willen De Harmonie, NS en de studenten het humeur van iedereen die langskomt opfleuren.

Juist deze maandag is gekozen, omdat de derde maandag van januari ook wel bestempeld is als Blue Monday; de dag in het jaar waarop je humeur een dieptepunt heeft. Ook al is deze dag niet wetenschappelijk onderbouwd, ze is een algemeen begrip. De Harmonie grijpt dit moment daarom aan om met klassieke muziek het gemoed van de voorbijgangers in de spits op te vrolijken. Wel wetenschappelijk onderbouwd is namelijk dat luisteren naar klassieke muziek je hersenfuncties aantoonbaar positief versterkt.

De pianisten van 15 januari
In de spitsuren van 15 januari spelen daarom de conservatoriumstudenten Eri Trnka, Dimitrios Karkoulias, Maryna Taldykina en Kateryna Pavlenko op de piano op het station. Ze spelen onder meer muziek van componisten als Rachmaninov, Debussy en Bach. 

In 2024 viert De Harmonie haar 150 jarig-jubileum met een speciaal programma door het jaar heen. De studenten geven een stationsconcert op maandag 15 januari in de spitsuren van 7.00 tot 9.00 en van 16.00 tot 18.00.

Jubileum 150 jaar De Harmonie