Utrecht,
27
februari
2019
|
11:57
Europe/Brussels

Pingpong op station Zwolle

Tafeltennistafel van voormalige treinvloeren

Ter gelegenheid van het NK Tafeltennis (zaterdag 2 en zondag 3 maart in het Landstede Sportcentrum in Zwolle) kunnen reizigers van woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart op het station in Zwolle een potje pingpongen. De handgemaakte tafeltennistafel bestaat uit oude treinvloeren. Voordat het treinmateriaal een tafeltennistafel werd, heeft het maar liefst 4,5 miljoen kilometer door Nederland gereisd. Nederlands bekendste tafeltennisser Bettine Vriesekoop opent op 27 februari om 9.45 uur de tafel door de eerste partij te spelen met NS’er Jacqueline Berghorst.

Bettine Vriesekoop, ambassadeur van de Nederlandse Tafeltennisbond: “De Tafeltennisbond en NS vinden elkaar als het gaat om beweging. We moedigen namelijk allebei mensen van alle leeftijden aan om te bewegen. Tafeltennis is ideaal om de wachttijd op een station te overbruggen op een actieve manier.”

Van treinvloer naar tafeltennistafel
De tafeltennistafel is gemaakt door de Haarlemse ondernemer David van der Veldt van Veldtwerk (onderdeel van MAAK Haarlem) en bestaat uit hergebruikt treinmateriaal. De oprichter van Veldtwerk deed eerder ervaring op met linoleumlassen bij NS Treinmodernisering en past deze vaardigheid nu toe bij de productie van de pingpongtafel. Ook het linoleum voor het lassen komt uit NS treinen. Ilse de Vos van Eekeren, Manager Duurzamer Ondernemen van NS: “Op dit moment geven wij onze dubbeldekstreinen na 20 jaar trouwe dienst een tweede leven. In 45 dagen strippen wij een rijtuig en bouwen dat volledig weer op, zodat de trein nog eens 20 jaar mee kan.” Van een oude trein keert 86% van het materiaal – na een grondige opknapbeurt - weer terug in dezelfde of een andere trein. Ook krijgt 11% van de materialen een nieuwe bestemming buiten een trein. In totaal wordt 97% van de trein hergebruikt. Ilse vertelt: “We willen naar 100% hergebruik en zoeken samen met partners naar mogelijkheden voor die laatste 3%. Door de samenwerking met Veldtwerk komen we weer een stapje dichterbij.”

De tafeltennistafel staat vanaf woensdag 27 februari tot en met vrijdag 1 maart op het station, in de ruimte genaamd Buitensporig Zwolle. Bekijk hier de openingstijden.