Eindhoven,
29
augustus
2018
|
13:32
Europe/Brussels

Poortjes op station Eindhoven sluiten 3 september

Samenvatting

De poortjes op station Eindhoven sluiten op maandag 3 september. Het sluiten van de poortjes verbetert het veiligheidsgevoel van reizigers en medewerkers op stations en gaat het zwartreizen tegen. Daarnaast kunnen reizigers niet meer per ongeluk vergeten in- en uit te checken.

Sinds medio 2017 zijn de poortjes al voor 75% gesloten. Dat wil zeggen dat slechts enkele poortjes nog open staan, ook die sluiten op 3 september definitief. Hierna kunnen alleen reizigers en passanten de poortjes openen met:

-Een OV-chipkaart met een abonnement van NS
-Een OV-chipkaart met voldoende saldo
-Een eenmalig treinticket met hierop een barcode
-Een passagepas

Bedrijven, scholen en omwonenden kunnen gebruik maken van een passagepas. Deze is aan te vragen bij NS. NS heeft met de gemeente Eindhoven afspraken gemaakt over het gebruik van de passage en het sluiten van de poortjes.

Extra personeel om reizigers te assisteren
Na de volledige sluiting van de poortjes zet NS een paar weken extra medewerkers in op het station om reizigers op weg te helpen. Reizigers worden op meerdere manier geattendeerd op gesloten poortjes. In de stationshal komen bordjes te hangen die aangeven hoe men een poortjes kan openen. Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap willen doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct of een OV-chipkaart met voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken.

Bordjes
Passanten die niets hebben om de poortjes te openen kunnen omlopen via de Dommel- of Vestdijktunnel. Deze omlooproutes zijn voorzien van bewegwijzering.

Veiligheidsgevoel
Op stations met gesloten poortjes geeft 89% van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79%. Inmiddels zijn op 75 stations de poortjes gesloten. Bijna 90% van de reizigers komt tijdens de reis een gesloten poortje tegen.