Utrecht,
06
november
2017
|
12:45
Europe/Brussels

Poortjes sluiten op Utrecht Centraal (update 6 november)

Na een geslaagde proef in april sluiten op maandag 6 november de poortjes op station Utrecht Centraal. Reizigers moeten voor toegang tot het station voortaan beschikken over een OV-chipkaart met voldoende saldo en NS-reisproduct. Of over een ander geldig vervoerbewijs.

Wie iemand wil uitzwaaien, iets wil halen bij een van de winkels op het station of het station wil oversteken, kan zonder kosten binnen het uur weer uitchecken. Passanten kunnen ook gebruik maken van de stationspassage zonder poortjes, naast de stationshal.

Update 6 november: verloop van eerste ochtend met gesloten poortjes

De ochtendspits is vanmorgen vlekkeloos verlopen. Tientallen extra medewerkers stonden bij de poortjes toen deze rond kwart over zeven sloten. Zij helpen de komende weken reizigers met vragen op weg. Medewerker Alexander, die deze dagen in een blauw hesje bij de poortjes staat, merkt op dat er zeer weinig vragen zijn: "De reizigers in Utrecht lijken het goed te begrijpen. Het loopt allemaal achter elkaar door en iedereen checkt netjes in en uit". Als belangrijkste reden hiervoor noemt hij ervaring: "Driekwart van de poortjes op Utrecht Centraal was al gesloten. En veel van de omliggende stations hebben ook al poortjes, zoals Woerden, Amersfoort en Houten. Voor de meeste treinreizigers zijn poortjes dus niets nieuws".

Minder zwartrijders, hoger veiligheidsgevoel

Sinds 2014 heeft NS al op 72 (inclusief Utrecht Centraal) stations de toegangspoortjes gesloten. Rond stations waar de poortjes gesloten zijn zien we minder zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers. Ook vergeten reizigers op stations met poortjes niet om in of uit te checken.

Passantenpoort

In het stationsgebied van Utrecht Centraal wordt volop gebouwd. Na het sluiten van de poortjes zal de stationspassage vanaf eind november nog enkele weken worden afgesloten voor werkzaamheden aan het dak boven het nieuwe Stationsplein. Gedurende die periode wordt tijdelijk een speciale passantenpoort ingesteld. Er blijft dus altijd een mogelijkheid om zonder in of uit te checken het station over te steken.