Utrecht,
29
oktober
2021
|
11:58
Europe/Brussels

Prijs van treinkaartje voor 2022 aangepast aan inflatie

Samenvatting

Met ingang van 1 januari 2022 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen met het verwachte inflatiecijfer van 1,8 procent aan. Dit percentage is vastgesteld door het Centraal Planbureau (CPB). NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie. Zo kunnen we de gestegen kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, energie en loon blijven betalen.

Tweede- en eersteklas reizen
De tarieven voor tweedeklas reizen (zowel enkele reis als dagretour) worden per 1 januari 2022 gemiddeld 1,8 procent hoger. De prijs van eersteklas reizen stijgt voor 2022 gemiddeld met 3 procent. Dat percentage ligt net als in 2021 iets hoger dan het inflatiecijfer omdat we in 2019 en 2020 de tarieven voor de eersteklas niet verhoogd hebben. Fietskaart Dal, Dagkaart hond, Railrunner, Kids Vrij, Weekend Voordeel en het Groepsticket blijven in 2022 in prijs gelijk. 

Toeslag papieren kaartjes
Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2012 geldt er een toeslag van €1,00 op papieren kaartjes uit de kaartautomaat of die aan de balie worden gekocht. Kaarten die nog niet online te koop zijn, waren hier tijdelijk van uitgezonderd. Inmiddels zijn de Railrunner, Dagkaart Hond en de Fietskaart Dal ook als e-ticket (online en via de NS-app) en via de OV-chipkaart beschikbaar. Daarom geldt voor deze kaartjes vanaf 1 januari ook een toeslag als ze als papieren kaartje bij de automaat of aan de balie worden aangeschaft.

Internationaal
De tarieven van internationale treinreizen worden gemiddeld met 2,1% procent verhoogd. Er wordt zoals eerdere jaren met een ander inflatiecijfer gerekend doordat deze tarieven door internationale regels op een eerder moment vastgesteld moeten worden. De Early Bird-tarieven voor de Intercity Brussel en de goedkope en meest verkochte Sparpreis-tarieven voor bestemmingen naar en door Duitsland blijven in 2022 in prijs gelijk. 

Voor meer informatie over de tarieven van alle producten, kijk op ns.nl/tarieven