Utrecht,
22
maart
2023
|
06:00
Europe/Brussels

Proef met luidspreker: zet OV-fiets op slot

“Sluit het slot” klinkt het vanaf vandaag in de fietsenstalling van station Den Bosch. De stem uit de luidspreker wil reizigers eraan herinneren om het slot van de OV-fiets te sluiten voor het verlaten van de stalling. Den Bosch is één van de 46 fietsenstallingen waar de OV-fietsen zijn uitgerust met een nieuw slot. NS introduceerde het slot begin 2021 zodat reizigers sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren.

 “Met deze proef willen we reizigers een extra geheugensteuntje bieden om na het terugbrengen van de OV-fiets het slot te sluiten. De huur van de OV-fiets wordt namelijk na het sluiten van het slot gestopt. Gebeurt dat niet, dan loopt de huur automatisch door en dat is natuurlijk zonde van het geld”, licht Hans Hilberdink, product expert bij NS toe. In de fietsenstalling in Den Bosch gaat het in totaal om 400 OV-fietsen die zijn uitgerust met het elektronische slot. “We hebben voor Den Bosch gekozen omdat de OV-fietsen hier heel populair zijn. Daarom kunnen we hier goed testen of de omroep prettig werkt voor reizigers”, vertelt Hans Hilberdink. De proef loopt een maand, reizigers kunnen online laten weten wat ze van de omroep vinden door een QR-code te scannen. Ook vinden er in de stalling interviews plaats.

NS-app toont of OV-fiets op slot staat
Als een reiziger een persoonlijke OV-chipkaart aan de NS-app koppelt, kan een reiziger in de app controleren of de OV-fiets goed is ingeleverd. Handig, want bij twijfel of de fiets op slot staat, is een snelle blik in de NS-app genoeg. Ook is het mogelijk om via de app een melding te ontvangen bij de start en het einde van de fietsrit.

Instructie nieuwe slot
Voor reizigers die nog niet eerder het nieuwe slot gebruikt hebben, zit op de bagagedragers van de OV-fietsen een instructie voor het gebruik van het elektronische slot. Aanvullend is op de website ovfiets.nl/slot meer informatie en een instructievideo (zie eveneens onderstaand) te vinden.