Rotterdam,
18
maart
2024
|
11:55
Europe/Brussels

Proef met statiegeldbekers op station en in de stad Rotterdam

Samenvatting

Rotterdamse ondernemers, de gemeente Rotterdam en NS introduceren samen statiegeldbekers. Het gaat om een proef vanaf 18 maart voor reizigers op station Rotterdam Centraal en in de stad Rotterdam. NS test met 14 Rotterdamse ondernemers en 9 retailers op het station drie maanden lang of statiegeldbekers een duurzaam alternatief zijn voor wegwerpbekers. Na gebruik kan de beker ingeleverd worden bij een van de inleverautomaten op het station of in de stad. 

Iedere dag belanden op station Rotterdam centraal 5500 wegwerpbekers in de afvalbakken. Met de inzet van deze statiegeldbeker willen de initiatiefnemers het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren en de berg afval verminderen. In de winkel blijft het tijdens de proefperiode mogelijk om te kiezen voor de wegwerpbeker.  

Wij doen mee met deze proef omdat wij ook graag afval willen verminderen. Dit is een mooie kans om met meer ondernemers in de stad en op het station te kijken of dit werkt. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze proef” zegt Amar Tember, eigenaar van lunchroom De Koffiebar aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam. 

Statiegeld terug via Tikkie  
Bij verschillende ondernemers op het station worden statiegeldbekers aangeboden voor 1 euro. Wanneer consumenten de beker na consumptie weer inleveren, krijgen zij het statiegeld weer terug. Op iedere beker staat een QR-code die bij de inleverautomaat op het station gescand kan worden, in ruil voor een bon met een andere QR-code. Door die te scannen krijgt de consument het statiegeld teruggestort via ‘Tikkie’. Zowel op het station als bij de verschillende deelnemende ondernemers in de stad kunnen deze statiegeldbekers ingeleverd worden.  

Kans op een jaar lang gratis koffie  
Wie in de proefperiode een statiegeldbeker bij Kiosk, Julia’s, AH to Go of de StationsHuiskamer gebruikt, maakt kans op een jaar lang gratis koffie. 
Via diverse kanalen wordt aandacht gevraagd voor het gebruik van de statiegeldbeker in Rotterdam, zoals via schermen op het station, in de trein, in de winkels én op social media van deelnemende partijen gedurende de proefperiode. Meer informatie over de statiegeldbeker en de deelnemende partijen kun je vinden op statiegeldbeker.info.

Ambitie voor afvalvrije stations  
Wegwerpbekers vormen een significant aandeel in de hoeveelheid afval op stations (vijf procent). Deze bekers zijn op dit moment niet te recyclen. Daarom wil NS, samen met retailers op de stations, het gebruik van de herbruikbare beker stimuleren. Doel is om samen met reizigers en bezoekers van stations afval te verminderen.  

Jaarlijks belanden meer dan 30 miljoen wegwerpbekers in de prullenbakken op de stations in Nederland. NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Zo’n 30 miljoen wegwerpbekers per jaar, zo’n 80.000 bekertjes op alle stations samen per dag. Dit zijn bekertjes van alle stationsondernemers.