Utrecht,
30
januari
2020
|
17:23
Europe/Brussels

ProRail en NS loodsen treinreizigers tussen spoorwerk door

ProRail laat in februari grote werkzaamheden uitvoeren aan het spoor bij Leiden en Den Haag, met veel hinder voor treinreizigers tot gevolg. NS en ProRail pakken die werkzaamheden en de gevolgen daarvan steeds vaker anders aan, om een verkeersinfarct op de weg tussen Schiphol en Den Haag te voorkomen en om de hinder voor reizigers te beperken.

Meer spoorwerk voor toekomstbestendig spoor

De spoorwerkzaamheden rond verschillende grote steden zijn nodig om te zorgen dat treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden en dat het spoornetwerk het sterk groeiende aantal reizigers nog aan kan. Door het rap toenemende verkeer is de uitdaging om sporen goed te onderhouden steeds groter, want meer treinen en meer reizigers betekent meer spoorwerk en meer hinder tijdens spoorwerk. Het doordeweeks volledig stilleggen van treinverkeer tijdens werkzaamheden is daardoor op sommige plekken in Nederland niet meer mogelijk. Zoals bij station Leiden de komende weken.

Werken aan het spoor ‘met de winkel open

Vorig jaar veroorzaakten werkzaamheden rondom Leiden ‘met de winkel open’, in combinatie met onverwachte storingen grote hinder voor reizigers. Deze werkzaamheden zijn uitgebreid geëvalueerd door ProRail en NS. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de manier van werken, waarbij onder andere de dienstregeling anders is ontworpen dan vorig jaar. Ook is ingezet op het beter informeren van reizigers over wat de gevolgen voor hun reis zijn en heeft ProRail continu storingsploegen achter de hand, mocht het treinverkeer verstoord raken. Ondanks deze aanpassingen moeten reizigers ook bij de aankomende werkzaamheden rekening houden met grote hinder.

Afwegingen rondom het werk in Leiden

Leiden is met zo’n 80.000 in- en uitstappers per werkdag het zesde station van Nederland. Deze reizigers met bussen vervoeren betekent bijna 1600 keer een bus vol en dan is er ook nog een groot aantal doorgaande reizigers. Zoveel bussen zijn niet voorhanden en zoveel bussen zouden op werkdagen het verkeer op de weg ernstig hinderen en zorgen voor een verkeersinfarct. Ook is onderzocht of het voor reizigers beter is om de werkzaamheden alleen in de weekenden uit te voeren. Dit betekent echter veel meer hinder voor reizigers, omdat er dan tien weekenden helemaal geen treinen zouden rijden op een groot aantal trajecten. Dit is inefficiënt, het levert veel meer hinder voor reizigers op, omdat er op meer dagen geen treinen kunnen rijden en het is vele malen duurder. Daarom is gekozen voor negen dagen achter elkaar. Er wordt zeven dagen gewerkt bij Leiden Centraal en twee dagen bij Voorhout, waar ProRail werkt aan een spooronderdoorgang voor een nieuwe rondweg.

Wat betekent dat voor reizigers?

Er wordt bij het plannen van werkzaamheden scherp gekeken naar reizigershinder. NS wil reizigers ook tijdens werkzaamheden met de trein op hun bestemming kunnen brengen en maakt op basis van de beschikbare ruimte op het spoor een nieuwe dienstregeling. Ook wordt er ingeschat hoe druk de treinen bezet zijn, nemen ProRail en NS maatregelen op het station, zoals tijdelijke bewegwijzering, en maakt de vervoerder reisadviezen op basis van de aangepaste dienstregeling.

Check de reisplanner!

Bij Leiden Centraal werkt ProRail van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 februari. Daar legt de spoorbeheerder dit jaar de laatste hand aan vernieuwing van alle sporen rondom het station. 15 en 16 februari wordt gewerkt in Voorhout. Daarna wordt van zaterdag 22 februari t/m zondag 1 maart gewerkt aan het spoor bij Den Haag Centraal en wordt gewerkt aan vier kruiswissels. Tijdens de werkzaamheden rijden er geen of minder treinen en wijken reisadviezen af van de reguliere dienstregeling.

Omdat zoveel mogelijk treinen blijven rijden, kan het reisadvies per dag verschillen en raadt NS reizigers met klem aan gebruik te maken van de reisplanner. Ook raadt NS reizigers aan de spits zoveel mogelijk te mijden, rekening te houden met grote drukte op stations en in treinen, ook op omreisroutes en rekening te houden met extra wacht- en reistijd.