Utrecht,
26
november
2020
|
15:15
Europe/Brussels

ProRail en NS planten monumentale boom van morgen

Op station Bussum Zuid is donderdagmiddag een bijzondere boom geplant. De nu al vijf meter hoge rode beuk zal de komende jaren uitgroeien tot een monumentale boom. ProRail en NS willen de stations en hun omgeving groener maken en planten daarom in samenwerking met stichting Probos rondom stations bomen die we de komende tijd met rust gaan laten.

De boom is in Brabant gekweekt en het heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen om hem uit te laten groeien tot de huidige hoogte. Binnenkort krijgen ook de stations Rhenen, Amersfoort Vathorst, Zaandam Kogerveld, Akkrum, Gramsbergen, Baflo, Bad Nieuwenschans en Roodeschool een dergelijke boom, die in de boom- en boswereld een veteranenboom wordt genoemd. Deze bomen zullen nadat ze in het stationsgebied zijn gepland met rust worden gelaten. ProRail, stichting Probos en NS kijken daarnaast nog naar andere plekken om zo’n boom te planten.

Blikvanger en een ontmoetingsplaats

Een goede zaak, oude bomen zijn namelijk zeldzaam in Nederland. We geven bomen zelden de tijd om oud te worden, daarom is het zo bijzonder dat NS en Prorail plekken zoeken waar we bomen wel de tijd geven.
Mark van Benthem, directeur van Stichting Probos
Een groen station, is een fijn station. En we zetten onze locaties ook in voor meer biodiversiteit. We hangen nestkastjes op, zaaien bloemrijk gras en het planten van een boom die oud mag worden, is ook zo’n voorbeeld. Een mooie oude boom wordt dan een klein monument, een blikvanger en een ontmoetingsplaats in één.
Martijn Tellmann, Groenadviseur bij NS Stations
Bomen maken de omgeving niet alleen groener en fijner om in te vertoeven. Bomen slaan ook een heleboel CO2 op en dat is weer goed voor het klimaat. Het is het belangrijk dat we meer bomen vaker met rust laten, want hoe ouder de boom, hoe groter de CO2-opslag.
Reinout Wissenburg, Manager Strategische Duurzaamheid ProRail

Duizenden bomen bij stations
Afhankelijk van de bodem, de boomsoort en de leeftijd nemen bomen 5 tot 50 kilo CO2 per jaar op. In totaal staan er in Nederland ongeveer 2700 bomen op en bij stations. ProRail en NS willen dat aantal uitbreiden tot 3000 stuks. Des te ouder de boom, des te diverser de levensomstandigheden voor plant en dier rondom de boom. Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist.

Bussum Zuid Buitenpoort
Station Bussum Zuid is een van de buitenpoorten van NS. Buitenpoorten zijn stations die grenzen aan natuurgebieden. Door die ligging dienen deze stations als toegangspoort om de drukte en het lawaai van de stad te ontvluchten en de rust van de natuur op te zoeken. Wandelschoenen aangeraden!
 

Foto's: Gerrit Serné/ProRail