Utrecht,
01
februari
2021
|
12:09
Europe/Brussels

Railcatering komt niet meer terug

Onze railcateraars komen helaas niet meer terug in de treinen. De collega's van Railcatering werken nu in de stationswinkels. Vanwege corona was Railcatering sinds maart tijdelijk stop gezet. Ondanks eerdere initiatieven - zoals de introductie van verse filterkoffie en een nieuw uniform - ziet NS geen mogelijkheden meer om door te gaan met deze treinservice. Om op een gepaste manier afscheid te nemen, krijgt het Railcatering-uniform een plek in de collectie van het Spoorwegmuseum.

Anneke de Vries, Raad van Bestuur NS: "Railcatering is opgericht in een tijd dat veel stations er ronduit sober bij lagen. Onze railcateraars speelden toen een belangrijke rol om reizigers op een comfortabele en prettige manier te laten reizen. De service is altijd goed gewaardeerd door reizigers. De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in voorzieningen op stations, waardoor reizigers bij de stationswinkels of de Kiosk op het perron terecht kunnen voor bijvoorbeeld een koffie of iets te eten voordat ze de trein in stappen. Dit was terug te zien in de omzet die al langer terugliep. Deze treinservice heeft een belangrijke en bijzondere plek in de geschiedenis van NS en krijgt daarom een plek in het Spoorwegmuseum. De railcateraars zijn echte ambassadeurs die NS niet kwijt wil. We zijn dan ook blij dat ze allemaal bij ons aan de slag blijven bij een winkel van NS op het station."

14 jaar Railcatering
Meer dan 14 jaar lang hebben de railcateraars gezorgd voor een bijzondere service in de trein. Ze stapten op reizigers af en zorgden niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor een praatje of een glimlach. Reizen en persoonlijke service bieden, zit in hun genen.” Laila was bijna acht jaar lang railcateraar bij NS: “Railcatering heeft mij zoveel gebracht. Ik liep altijd rond met een lach van oor tot oor. De reizigers maakten mij vrolijk en ik hen. Sommige mensen kwam ik jarenlang tegen. Vooral dit bijzondere contact met reizigers ga ik enorm missen. Het werk heeft mij geleerd om in de spotlight te staan, om te gaan met ‘nee’ en wat de kracht is van complimentjes.”

Nieuwe plek voor collega’s
Onze collega’s van Railcatering zijn inmiddels aan de slag bij stationswinkels van NS, zoals de Kiosk, Stationshuiskamer, Julia’s, Rituals en AH to go. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met hun eigen voorkeuren. Laila ‎werkt nu tijdelijk bij de Kiosk op station Zandvoort en gaat binnenkort aan de slag bij de Kiosk op station Utrecht Centraal. De Vries: “Gelukkig, hebben we onze collega’s van Railcatering binnen NS een andere werkplek kunnen geven. Het is fijn dat reizigers hun gastvrijeservice niet hoeven te missen."

Uniform naar Spoorwegmuseum
Railcateraar Laila overhandigde namens al haar collega’s het uniform aan Evelien Pieterse, conservator van het Spoorwegmuseum: “Het verdwijnen van Railcatering uit de trein is een einde van een tijdperk. Het Spoorwegmuseum heeft net een tentoonstelling over eten en drinken op hetspoor afgesloten. De kleding van Railcatering was daar te zien, we zijn blij dat we dit nu aan onzemooie collectie uniformen kunnen toevoegen.”