Utrecht,
29
juni
2016
|
11:41
Europe/Brussels

Reactie NS op berichtgeving over machinist Nijverdal

Vandaag verschenen berichten dat een trein een noodstop heeft gemaakt omdat een machinist onder invloed was. Ook zijn er vragen waarom dit als ‘technische storing’ is gemeld. Graag vertellen we wat er is gebeurd en wat wij er nu van weten. Vanzelfsprekend zoekt NS dit goed uit.

Op 5 mei kwam een trein tot stilstand bij Nijverdal. Omdat de trein niet meer bediend werd, werd deze automatisch door het veiligheidssysteem tot stilstand gebracht en ging vervolgens ‘in technische storing’. Zo werkt het veiligheidssysteem van de trein. Vervolgens is dit zo verwerkt in de systemen voor de reisinformatie en omgeroepen op basis van de informatie die toen bekend was. Onze inzet voor onze reizigers was om te zorgen dat zij zo goed, veilig en snel mogelijk hun reis zouden vervolgen.

Ter plekke aangekomen bleek dat de machinist onwel was geworden. Het was op dat moment niet duidelijk wat de oorzaak daarvan was. De machinist is verzorgd en later onderzocht. NS heeft gehandeld volgens de procedures die daarvoor gelden. Over de uitkomst daarvan worden om privacy-redenen geen nadere mededelingen gedaan. De betrokken machinist werkt inmiddels niet meer bij NS.

NS kent een heldere norm voor het gebruik van alcohol en drugs onder werktijd: omwille van de veiligheid van onze reizigers en andere collega’s is dit nooit toegestaan. Dit geldt altijd voor alle collega’s bij NS. Hier wordt regelmatig op getest, bij concrete signalen maar ook onaangekondigd. Wanneer gebruik van alcohol of drugs wordt geconstateerd, volgen er altijd passende maatregelen.