Utrecht,
28
november
2017
|
17:09
Europe/Brussels

Reactie NS op Marktverkenning HSL

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag het rapport over de Marktverkenning HSL-Zuid gepubliceerd.

Roger van Boxtel (president-directeur) benadrukt dat NS alles op alles zet om de prestaties op de HSL te halen: "Alle maatregelen die voor reizigers verbeteringen opleveren, bekijken wij en voeren wij door. Dat hebben we het afgelopen jaar -gedurende de periode van de marktverkenning– ook gedaan. Je ziet dat het echt beter gaat op de HSL, naar verwachting zijn de prestaties dit jaar op het gewenste niveau."

Uit de marktverkenning blijkt dat andere vervoerders geen treinen hebben, niet willen samenwerken en ook geen ruimte zien voor nieuwe treindiensten.

Roger van Boxtel, President-Directeur NS
NS heeft onlangs een externe analyse laten uitvoeren naar de prestaties op de HSL. Hierin wordt geconcludeerd dat NS en ProRail op dit moment het maximale doen. De sinaasappel is uitgeknepen.
Roger van Boxtel, President-Directeur NS

Van Boxtel hoopt dat met de marktverkenning de discussie eindigt over een schijnwereld waarbij een andere vervoerder zonder problemen over de hogesnelheidslijn zou kunnen rijden. We moeten ons de komende tijd richten op het structureel verbeteren van de infrastructuur van de HSL. Daar is de echte winst te behalen. We zijn daarvoor met ProRail een plan aan het uitwerken wat in het voorjaar naar het ministerie zal worden gestuurd.”

Verbeterprogramma
NS is begin 2016 samen met ProRail een verbeterprogramma gestart om de prestaties op de Hogesnelheidslijn te verbeteren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf in het najaar van 2016 opdracht tot een onafhankelijk onderzoek naar het Verbeterprogramma. Dit onderzoek is uitgevoerd door Raillistics en Triple Bridge. De conclusie was toen dat de partijen “op dit moment effectief werken aan het verbeteren van de prestaties van de Intercity direct”.

Betere prestaties treinen hogesnelheidslijn
Vorige week maakte NS bekend dat de prestaties van de treinen op de hogesnelheidslijn (HSL) - de IC direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven - de afgelopen maanden fors zijn verbeterd. Lees hier meer.