Utrecht,
02
september
2015
|
08:54
Europe/Brussels

Reactie op berichtgeving in Trouw over chroom 6

Dagblad Trouw berichtte vanmorgen dat NS actief verf met chroom 6 zou gebruiken bij het onderhoud van treinen. Dit is echter niet het geval.

Hoe zit het dan?

Chroom 6 komt voor in verflagen van sommige oude treinen van NS of sommige onderdelen van treinen. Het is door fabrikanten ooit gebruikt vanwege de hechtende eigenschappen. NS gebruikt verf met dit materiaal zelf niet en brengt het ook niet actief aan. Dit in tegenstelling tot sommige andere sectoren waar het actief gebruikt wordt en in tegenstelling tot de suggesties in Trouw.

Voorzorg

Zodra deze zomer bekend werd dat chroom 6 voorkwam in verflagen van oude treinen hebben wij ons personeel en de vakbonden hier direct over ingelicht en ze op de hoogte gehouden van onze acties. Daarnaast hebben wij uit maximale voorzorg sommige werkzaamheden tijdelijk opgeschort of extra maatregelen getroffen. De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren, waarbij al veel veiligheidsvoorschriften gelden.

Op orde

Direct is een gespecialiseerd extern bureau aan het werk gezet. Uit hun onderzoek is inmiddels gebleken dat indien medewerkers de voorgeschreven beschermingsmaatregelen nemen (stofkap, goed afzuigen van ruimtes, etc.) er geen gevaar is voor blootstelling of dat de veiligheidsmaatregelen zo zijn dat de gezondheidsrisico's maximaal worden uitgesloten. NS hanteert de strengste normen op dit vlak die er zijn. Om elk risico maximaal uit te sluiten zijn wij bezig met onderzoek naar verdere verbetermaatregelen.

NS schaft geen nieuw materieel aan waar het nog in zit of in kan zitten. In tegenstelling tot de auto-industrie was het gebruik in de treinfabricage nog niet verboden. Hier spelen we dus zelf actief op in.

Medewerkers

NS heeft de betrokken collega's sinds juni doorlopend geïnformeerd over alle ontwikkelingen. Wij begrijpen dat medewerkers mogelijk ongerust zijn. Dat is ook de reden waarom NS meewerkt aan nieuwe medewerkersbijeenkomsten, zoals van bijvoorbeeld FNV Spoor. 

Van oud-medewerkers met zorgen ontvangt NS graag hun persoonlijke gegevens om ze te registreren. Dit kan via info@nedtrain.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.