Utrecht,
04
februari
2020
|
07:00
Europe/Brussels

Rechtstreekse Eurostar komt eraan!

Vliegensvlug naar Londen vanaf 30 april

Samenvatting
  • Officiële openingstrein rechtstreeks naar Londen vertrekt deze ochtend om 7:48 uur vanaf Amsterdam Centraal in aanwezigheid van minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol
  • Rechtstreeks naar Londen vanuit Amsterdam vanaf 30 april en vanuit Rotterdam vanaf 18 mei
  • Tickets vanaf 40 euro voor een enkele reis te koop vanaf 11 februari

​Treinreizigers reizen vanaf 30 april 2020 rechtstreeks van Amsterdam naar Londen, dat maken NS en Eurostar vandaag bekend. De rechtstreekse verbinding Rotterdam-Londen volgt enkele weken later op 18 mei. Tickets voor de directe reis van Nederland naar Londen zijn vanaf 11 februari te koop.

Sinds 2018 rijdt de hogesnelheidstrein al rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. In omgekeerde richting moeten reizigers nu nog overstappen in Brussel. De nieuwe verbinding, rechtstreeks in beide richtingen, biedt reizigers een moeiteloze reis tussen de twee Europese hoofdsteden en een overtuigende reden om voor de trein in plaats van het vliegtuig te kiezen. De reistijd van centrum Amsterdam naar hartje Londen bedraagt ongeveer vier uur. Vanuit Rotterdam naar Londen is dat ongeveer drieënhalf uur. 

Ticketverkoop

De ticketverkoop voor reizen vanuit Amsterdam en vanuit Rotterdam start op 11 februari met tickets vanaf 40 euro. Er zijn momenteel al drie rechtstreekse treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De directe heenreis van Nederland naar Londen start met twee rechtstreekse treinen per dag, om te groeien naar een derde en vervolgens een vierde trein. In 2021 wil NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen.

Eerste trein

De eerste rechtstreekse trein vertrekt deze ochtend om 7:48 uur vanaf Amsterdam Centraal. Naast CEO's Roger van Boxtel (NS) en Mike Cooper (Eurostar) zijn Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol aanwezig bij het vertrek van deze eerste trein. Vier uur en negen minuten later komt de trein aan op station St. Pancras International in hartje Londen, waar deze wordt verwelkomd door Grant Shapps, Staatssecretaris van Transport van het Verenigd Koninkrijk.

Duurzame keuze

Eurostar is een duurzame keuze, met een reis tussen Londen en Amsterdam die per passagier 80% minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare vlucht.

Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat:De rechtstreekse verbinding maakt de treinreis naar Londen makkelijker en vooral sneller. Controles in Brussel zijn straks niet meer nodig, dat scheelt reizigers al snel een uur reistijd. Zo wordt de trein echt een volwaardig alternatief voor het vliegtuig.”

Ankie Broekers-Knol, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid:“Dankzij de internationale samenwerking tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt de treinreis van Amsterdam naar Londen een stuk korter en dus aantrekkelijker voor de reiziger. Tegelijkertijd kunnen we de grenzen goed blijven bewaken. Gemak en veiligheid tegelijk dus."

Roger van Boxtel, President-Directeur van NS:“Brexit of niet, Londen komt vanaf 30 april toch dichterbij. Treinreizigers reizen met Eurostar straks in vier uur van centrum Amsterdam naar hartje Londen. Het succes van de bestemmingen Brussel en Parijs bewijzen het al en daar komt vandaag Londen bij: de duurzame trein heeft de toekomst en brengt Europeanen bij elkaar.”

Mike Cooper, CEO van Eurostar:“Onze treinen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn sinds de lancering van deze route erg populair gebleken met meer dan een half miljoen reizigers sinds de lancering. Onze volledig rechtstreekse treinverbinding betekent een belangrijke vooruitgang voor de hogesnelheidstrein en biedt reizigers een comfortabel en milieuvriendelijk alternatief voor de luchtvaartmaatschappijen op een van Europa's drukste recreatieve en zakelijke routes."

Grant Shapps, Staatssecretaris voor Transport van het Verenigd Koninkrijk:"We blijven investeren in moderne, efficiënte transportverbindingen met het continent, zodat onze bedrijven en toeristische sector kunnen floreren. De dagen dat passagiers vanuit Nederland in Brussel uit de trein moeten stappen om door de paspoortcontrole gaan, zijn binnenkort voorbij. We kijken uit naar de rechtstreekse hogesnelheidstreinen vanuit Amsterdam en daarbuiten.”

Meer informatie en tickets via nsinternational.nl